fbpx
Erika Fatland og Humboldt kanalen johan borups højskole
Foto: Leopard Förlag og Wikimedia Commons

podcast

Rejsen SOM UNDERSØGELSE

Blogindlæg posted 16.04.2021

Hvordan kan et spørgsmål eller en undersøgelse sende en på rejse, og hvordan finder man frem til svarene og resultaterne undervejs? I dette program taler vi om rejsen som undersøgelse, og du vil høre om to rejsende, der har været så nysgerrige på at få svar på specifikke spørgsmål, at det har drevet dem ud på store og lange rejser – og så endda med 200 års mellemrum.

KANALEN | Podcast · KANALEN Podcast – Rejsen som undersøgelse

Lyddesign: Katrine Holsbo

Alexander von Humboldt: Opdagelsen af Naturen

Alexander von Humboldt var naturvidenskabsmand og opdagelsesrejsende i starten af 1800-tallet. Han var dybt optaget af at optegne, observere og forstå naturens mekanismer og arbejdede tværfagligt med naturvidenskabelige discipliner, men også med poesiens sprog som var helt nødvendigt for ham for at kunne beskrive de fantastiske ting, han oplevede og så. Særligt hans opdagelsesrejse i Sydamerika, fra 1799-1804 blev banebrydende for hans undersøgelser og popularitet.

Hvis man er interesseret i den opdagelsesrejsendes sjæl er Humboldt et must at komme nærmere. Her to anbefalinger til det:

I 2019 udkom Andrea Wulfs bog ’Opfindelsen af Naturen’ om Alexander non Humboldt. Bogen giver indblik i Humboldts arbejde, relationer og personlighed. Det er en tyk bog, men underholdende. Bogen kan købes i de fleste boghandlere.

Jeg vil også anbefale programmet om Alexander von Humboldt i Nationalmuseets podcast om opdagelsesrejsende. Her taler Jess Stein Pedersen og programmets vært, Bjørn Hartvig, om hvorfor Humboldt er den måske største opdagelsesrejsende nogensinde (S4E2):
https://natmus.dk/vorestid/podcast-den-yderste-graense/


Erika Fatland: Grænsen
Norske Erika Fatland (f. 1983) er uddannet socialantropolog og taler otte sprog. I sin bog, Grænsen, rejser hun rundt langs grænsen til verdens største land, Rusland. Bogen handler om Rusland og dog besøger Fatland ikke Rusland undervejs på sin rejse. Hun besøger Ruslands 14 nabolande og undersøger, hvordan det er at have verdens største land som nabo. Bogen emmer af, at Fatland må være meget god til at lytte og få folk i tale. Derudover virker hun fascinerende interesseret i det, hun undersøger. Det skal også tilføjes, at Fatland taler otte sprog og at hendes seneste rejsebog Højt handler om mennesker i Himalaya.

Af Peter Laugesen & Elena Maria Askløf
Linjeledere på Nye Rejsende

 Elena Maria Askløf Nye Rejsende Johan Borups Højskole 

TILBAGE TIL KANALEN