fbpx

Dokumentarfilm

PERSONLIGT FILMSPROG, HISTORIEFORTÆLLING

Om Dokumentarfilmlinjen

Vi arbejder med historiefortællingen og dens betydning for vores forståelse af os selv og den verden vi lever i.

Reklamebranchen har vidst det i mange år. ’It’s all about storytelling’. Erhvervslivet er også godt med. Her kalder man det narrativ ledelse. Det bunder i forståelsen af, at vi genkender og forstår verden gennem et virvar af fortællinger. Alt hvad vi ved er på en måde noget vi er blevet fortalt. Eller noget vi har fortalt os selv.

“Vi arbejder med historiefortællingen og dens betydning for vores forståelse af os selv og den verden vi lever i.”

STUDIEREJSE

Vi tager på studierejse hvert semester for at lære os selv bedre at kende som europæere og verdensborgere.

Destinationerne skifter, men fælles for alle studierejserne er, at vi tager ud med vores faglighed, besøger inspirerende kunstnere og lokale personligheder, og at vi ikke rejser med fly.

I efteråret 2019 skal Dokumentarlinjen til Warszawa. Her skal de lave film, hvor hver elev skal lave en lille film fra byen. De skal møde nogle af de lokale folk fra den meget levende og aktive dokumentarfilmkultur, der er i byen. De skal også besøge den verdensberømte filmskole i Lodz.

Studierejse Johan Borups Højskole

DEN PERSONLIGE FORTÆLLING

Ved at tage udgangspunkt i ens egen virkelighed og arbejde med det personlige stof nærmer vi os sammen en større forståelse af hvordan vores fælles store fortællinger om historien og samfundet og fremtiden bliver skabt. Og ikke mindst hvordan vi alle sammen er med til at påvirke den.

Linjen sætter fokus på fortællingens mekanik og lovmæssigheder. I en kombination af teori og praksis arbejder vi med udgangspunkt i os selv og vores egen verden. Gennem videonotater og mindre produktioner trænger vi ind i historiefortællingens mekanikker, og vi afprøver de forskellige redskaber og analysemodeller fra dramaturgens værktøjskasse. 3-akt struktur og aktantmodellen er opfundet til at analysere eventyr og historier, men kan i lige så høj grad bruges til at konstruere fortællinger.

Konkret arbejder vi med video og som udgangspunkt i det dokumentaristiske felt. Hver dag indeholder teoretisk undervisning i klasseværelset og praktisk arbejde. Du vil blive bedt om at filme og klippe, og lærer på den måde at håndtere filmmediets elementære arbejdsprocesser. Du ender med at lave en eller flere mere gennemarbejdede produktioner, der for eksempel kan bruges hvis du ønsker at søge ind på en uddannelse, hvor du skal ansøge med egne værker.

I SAMARBEJDE MED CPH:DOX

CPH:DOXs Everyday, er linjens samarbejdspartner. Everyday er en brugergenereret medieplatform for dokumentariske fortællinger, og her vil du have mulighed for at udkomme med dine produktioner. På forårssemesteret deltager linjen også på CPH:DOX dokumentarfilmfestival som finder sted i marts. Du kan se tidligere elevers film på Everyday her.

UNDERVISERE

Linjen ledes af dokumentarfilminstruktør Frank Piasecki Poulsen. Derudover er Lise Birk Pedersen underviser på linjen.

Frank Piasecki Poulsen

Frank har arbejdet som dokumentarfilminstruktør i 20 år og har sideløbende haft jobs som tv-tilrettelægger, manuskriptforfatter og tv-vært. Desuden er Frank en ivrig samfundsdebattør, moderator og underviser. Frank har, ud over en del tv-programmer og serier som Frank ser Rødt og Frank går efter Magten, lavet en række dokumentarfilm der har vundet international anerkendelse. Mest kendte er Blood in the Mobile og Guerrilla Girl.

Lise Birk Pedersen

Lise er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole og har arbejdet med film og TV i 20 år. “Noget af det vigtigste jeg har med hjemme fra er at man skal tage sin optagethed af verden alvorligt. Vi har alle en motivkreds, noget vi er særligt optagede af og det gælder om at finde ud af hvad det er og forfølge det.” Lise er selv optaget af samfundsbevægelser og menneskelige dynamikker. Både i den Bodil-vindende dokumentar Putins kys og i den seneste film ‘Alt magt til folket?’ om den Italienske fem stjerne bevægelse, beskriver Lise en aktuel samfundsudvikling gennem den personlige historie.

Frank-Piasecki-Poulsen-Johan-Borups-Hojskole.
Frank Piasecki Poulsen
Lise-Birk-Pedersen-Johan-Borups-Hojskole
Lise Birk Pedersen

Gæsteundervisere

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Tidligere har vi haft besøg af:

Eva Mulvad, instruktør

Phie Ambo, filminstruktør

Jesper Jack, producer og medejer af House of Real

Peter Albrechtsen, tonemester og lyddesigner

Sigrid Dyekær, Producer, direktør og medejer af Danish Documentary