fbpx

Dokumentarfilm

PERSONLIGT FILMSPROG, HISTORIEFORTÆLLING

Om Dokumentarfilmlinjen

Vi arbejder med historiefortællingen og dens betydning for vores forståelse af os selv og den verden vi lever i.

Reklamebranchen har vidst det i mange år. ’It’s all about storytelling’. Erhvervslivet er også godt med. Her kalder man det narrativ ledelse. Det bunder i forståelsen af, at vi genkender og forstår verden gennem et virvar af fortællinger. Alt hvad vi ved er på en måde noget vi er blevet fortalt. Eller noget vi har fortalt os selv.

“Vi arbejder med historiefortællingen og dens betydning for vores forståelse af os selv og den verden vi lever i.”

DEN PERSONLIGE FORTÆLLING

Ved at tage udgangspunkt i ens egen virkelighed og arbejde med det personlige stof nærmer vi os sammen en større forståelse af hvordan vores fælles store fortællinger om historien og samfundet og fremtiden bliver skabt. Og ikke mindst hvordan vi alle sammen er med til at påvirke den.

Linjen sætter fokus på fortællingens mekanik og lovmæssigheder. I en kombination af teori og praksis arbejder vi med udgangspunkt i os selv og vores egen verden. Gennem videonotater og mindre produktioner trænger vi ind i historiefortællingens mekanikker, og vi afprøver de forskellige redskaber og analysemodeller fra dramaturgens værktøjskasse. 3-akt struktur og aktantmodellen er opfundet til at analysere eventyr og historier, men kan i lige så høj grad bruges til at konstruere fortællinger.

Konkret arbejder vi med video og som udgangspunkt i det dokumentaristiske felt. Hver dag indeholder teoretisk undervisning i klasseværelset og praktisk arbejde. Du vil blive bedt om at filme og klippe, og lærer på den måde at håndtere filmmediets elementære arbejdsprocesser. Du ender med at lave en eller flere mere gennemarbejdede produktioner, der for eksempel kan bruges hvis du ønsker at søge ind på en uddannelse, hvor du skal ansøge med egne værker.

 

REFUGIErejse

Hvert semester tager vi på refugierejse. Refugierejsen bruger vi på at arbejde kunstnerisk med vores fag, udvikle vores fællesskab og som en mulighed for fordybelse og arbejdsro. Vi tager afsted med vores linje, nogle semestre sammen med en anden linje. Vi rejser lokalt med tog eller bus f.eks. til de smukke danske øer, klostre, gårde, residencies eller i shelter.

UNDERVISERE

TORBEN SIMONSEN

Torben er uddannet flerkamerainstruktør fra Den Danske Filmskoles dokumentarafdeling. Han har siden arbejdet med dokumentarfilm og TV-produktion som både instruktør, fotograf, producer og klipper for blandt andre DR, Zentropa og Det Danske Filminstitut. Torben arbejder også som billedkunstner og med talentudvikling og efteruddannelse af filmfortællere, på Den Danske Filmskole, Screen Talent Europe, C:NTACT / Eddison scenen, Filmlab Jordan, Palæstina, Makarska Film Festival med flere.

Lise Birk Pedersen

Lise er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole og har arbejdet med film og TV i 20 år. Hun er optaget af samfundsbevægelser og menneskelige dynamikker. Både i den Bodil-vindende dokumentar ‘Putins kys’ og i den seneste film ‘Alt magt til folket?’ om den italienske Femstjernebevægelse, beskriver Lise en aktuel samfundsudvikling gennem den personlige historie.

Lotte Mik-Meyer

Lotte er cand.scient.soc. i Internationale Udviklingsstudier og dokumentarfilminstruktør. Hun har mange års erfaring med at filme i konfliktfyldte områder som Yemen, Syrien, Libanon og Madagaskar og står bl.a  bag dokumentarfilmen ’Return of a President (2017)’, hvor hun gennem fem år følger Madagaskars afsatte præsident Marc Ravalomanana og hans kone Lalao i deres eksil i Sydafrika, som de flygtede til efter et militærkup i 2009.  Lotte står desuden bag filmene Det Arabiske Initiativ (2008) og Det vi ser (2006). Hun er hovedlærer på Den Norske Filmskoles Masteruddannelse i konceptuel Dokumentarregi og tidligere leder af programkvalitetsprojektet i DR. Lotte har desuden undervist i Sydafrika, Vietnam, Holland, Slovenien og Den Danske Filmskoles efteruddannelse sammen med Arne Bro.

Torben Simonsen Johan Borups Højskole Dokumentarfilm
Lise-Birk-Pedersen-Johan-Borups-Hojskole
Lise Birk Pedersen
Lotte Mik-Meyer dokumentarfilminstruktør Johan Borups Højskole
Lotte Mik-Meyer

Gæsteundervisere

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Tidligere har vi haft besøg af:

Thomas Krag, filmklipper

Eva Mulvad, instruktør

Phie Ambo, filminstruktør

Sun Hee Engelstoft, filminstruktør

Jesper Jack, producer og medejer af House of Real

Peter Albrechtsen, tonemester og lyddesigner

Sigrid Dyekær, Producer, direktør og medejer af Danish Documentary