fbpx

Dokumentarfilm

PERSONLIGT FILMSPROG, HISTORIEFORTÆLLING

Johan Borups Højskole Dokumentar
Foto: Malthe Folke Ivarsson

Om Dokumentarfilmlinjen

Vi arbejder med historiefortællingen og dens betydning for vores forståelse af os selv og den verden vi lever i.

Dokumentarlinjen på Johan Borups Højskole tilbyder en enestående mulighed for at komme langt ind i det dokumentariske arbejde. Vi arbejder med den personlige fortælling i en tradition, hvor den enkelte fortæller selv filmer og klipper.

På linjen opbygges et tillidsfuldt rum, hvor du som elev deler det personlige arbejde med dine medstuderende. Derfor er der udviklet en tradition for en stærk redaktionel kultur på linjen, der også giver et godt netværk efter højskoleopholdet. Forløbet tilbyder dig bl.a. en god mulighed for at undersøge dit billedsprog samt en bevidsthed om metoder i arbejdet med dokumentariske medvirkende.

TILMELDING

“Vi arbejder med historiefortællingen og dens betydning for vores forståelse af os selv og den verden vi lever i.”

OM UNDERVISNINGEN

Semesteret er bygget op over en række korte filmopgaver, filmnotater, screening af nye dokumentarfilm, en refugietur og relevante tværfaglige samarbejder med de andre linjer.

Dit arbejde er udgangspunktet for mentorbistand, teori og analyse. Linjen er åben over for de forskellige dokumentartraditioner, som eleverne ønsker at udforske. Der arbejdes blandt andet med klassisk dokumentarfilm, billedkunstneriske traditioner, undersøgelser af opstillet og iscenesat virkelighed og politiske film.

 

Johan Borups Højskole Dokumentar Refugietur
Refugietur på Ærø. Foto: Minna Berg

REFUGIErejse

Hvert semester tager vi på refugierejse. Refugierejsen bruger vi på at arbejde kunstnerisk med vores fag, udvikle vores fællesskab og som en mulighed for fordybelse og arbejdsro. Vi tager afsted med vores linje, nogle semestre sammen med en anden linje. Vi rejser lokalt med tog eller bus f.eks. til de smukke danske øer, klostre, gårde, residencies eller i shelter.

Johan Borups Højskole Dokumentar Refugietur på Ærø
Refugietur på Ærø. Foto: Maria Wulff

UNDERVISERE

TORBEN SIMONSEN / linjeleder

Torben er uddannet flerkamerainstruktør fra Den Danske Filmskoles dokumentarafdeling. Han har siden arbejdet med dokumentarfilm og TV-produktion som både instruktør, fotograf, producer og klipper for blandt andre DR, Zentropa og Det Danske Filminstitut.

Torben arbejder også som billedkunstner og med talentudvikling og efteruddannelse af filmfortællere på Den Danske Filmskole, Screen Talent Europe, C:NTACT / Eddison scenen, Filmlab Jordan, Palæstina, Makarska Film Festival med flere – og så står han for den daglige undervisning på Dokumentarfilmlinjen.

LISE BIRK PEDERSEN

Lise er filminstruktør og manuskriptforfatter. Hun er uddannet fra Den Danske Filmskoles dokumentarlinje i 2003 og står bl.a. bag filmene ‘Putins kys’ (2012) og ‘Al magt til folket? (2017), der henholdsvis behandler den russiske ungdom og den italienske protestbevægelse Movimento. Læs mere om Lise og hendes tilgang til dokumentarfilm her.

olivia jo glismann

Olivia er dokumentarinstruktør og klipper og er uddannet BA i Europæisk Etnologi fra Københavns Universitet. Ved siden af Johan Borups Højskole arbejder hun på sine film og som TV-tilrettelægger, bl.a. for DR. Olivia er optaget af dokumentargenren som et vigtigt demokratisk værktøj, og hun brænder for at skabe stærke fortællinger om mennesker, der skridt for skridt bringer os tættere på hinanden. Desuden er hun tidligere elev på Dokumentarfilmlinjen.

 

Torben Simonsen
Lise Birk Pedersen
Olivia Jo Glismann

Gæsteundervisere

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Tidligere har vi haft besøg af:

Eva Mulvad, filminstruktør og producer
Jesper Jack, producer og redaktør
Frigge Fri, instruktør og filmfotograf
Lotte Mik-Meyer, filminstruktør
Morten Arnfred, filminstruktør og klipper
Marie Limkilde, filminstruktør
Sun Hee Engelstoft, filminstruktør