fbpx

Rejse & Kunst

OM linjen REJSE & KUNST

Vi er en kunstnerisk linje, hvor vi aktivt bruger Rejsen i den kunstneriske proces både på den fysiske rejse og på højskolen. På korte og længere rejser lærer du at omdanne rejsens indtryk til kunstneriske udtryk. Disse udtryk danner grundlag for de kunstneriske værker du kommer til at skabe på linjen. I denne proces skaber vi fortællinger med afsæt i os selv og den verden der omgiver os. Vi arbejder i et fokuseret tværfagligt felt med bl.a. tekst, lyd, fotografi og film.

På linjen er vi interesseret i at arbejde i et frit udtryk mellem drømmen, fakta og fiktionen. Vi arbejder selvstændigt og i fællesskab. Vi stiller spørgsmål og søger med nysgerrighed mod det fremmede og usete, med afsæt i personlige, levende skildringer af f. eks steder og mennesker vi møder på vores små og store rejser.

”På linjen er vi interesseret i at arbejde i et frit udtryk mellem drømmen, fakta og fiktionen”

Vi har under hele semestret fokus på at udvikle dit personlige udtryk –  hvor den kunstneriske proces er lige så vigtigt som det kunstneriske produkt.

På Rejse & Kunst linjen er den nysgerrige, personlige og nærværende samtale en vigtig del af den daglige undervisning.

Foto: Emma Posner (elev, efterår 2023)

OM UNDERVISNINGEN

Undervisningen på Rejse & Kunst består i at være ”ude” og ”hjemme på skolen”. Vi er ikke defineret af et specifikt fag som skolens andre linjer. Vi arbejder i et tværfagligt kunstnerisk rum og vi bruger rejsen som drivkraft i skabelsen af vores arbejde.

Når vi er på skolen, er vi en del af et aktivt, inspirerende og kunstnerisk miljø. I undervisningen på højskolen tilegner vi os kunstneriske værktøjer, metoder og strategier igennem opgaver. Dette danner et grundlag for den viden og faglighed, som vi tager med os på rejsen ved større projekter.

I løbet af et semester har vi fokuserede forløb med analog og digital fotografi, film, tekst med mere. Disse værktøjer bruger du i din skabelsesproces, både på skolen og på rejsen, og du vil blive udfordret i hvordan dette yderligere kan udvikles, formes og forandres i nye medier. I løbet af vores semester skaber vi udstillinger. Under Midtvejsvisningen og Afgangsudstillingen har vi fokus på at du skaber og fremviser selvstændige projekter.

"I løbet af et semester har vi fokuserede forløb med analog og digital fotografi, film, tekst med mere"

På linjen vil du lære at blive en skabende rejsende, du vil lære at planlægge, realisere og dokumentere store og små rejser. Vi rejser med respekt for klimaet, hvilket betyder at vi rejser langsomt og lokalt i Skandinavien og Nord-Central Europa. Under vores refugieture har vi været på Interrail igennem Europa og sejlet i danske farvande med vores eget skib.

Vi rejser med respekt for kultur og mennesker, hvilket betyder, at vi fokuserer på det respektfulde møde, en humanistisk udveksling, og vi undersøger etik og ejerskabet over de fortællinger, der opstår undervejs..

Vi rejser i begyndelsen af semestret i vores nærområder og i vores by. På nogle af rejserne rejser vi sammen, hvor du bliver stillet en bunden opgave, mens du på andre rejser alene og selv bestemmer destinationen og formatet for dit skabende arbejde. Ved semesterets afslutning indleder vi afgangsprojektet, som vil være det længste forløb. Her forbereder, planlægger og skaber du selv en større rejse under vejledning af dine undervisere. Materialet du skaber på rejsen, vil indgå som et selvstændigt værk i det fælles afgangsprojekt.

"Vi rejser med respekt for kultur og mennesker, hvilket betyder, at vi fokuserer på det respektfulde møde"

UnderviserE

Albert Grøndahl

Albert Grøndahl er uddannet billedkunstner med en BA fra FAMU i Prag, Ecole Nationale Supérieure de Photographie i Arles og en MFA ved Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen. Ved siden af sin kunstneriske praksis driver han udstillingsstedet og tidsskriftet Magasin Lotus. Albert står bag bogen A City Behind the Forest (Witty Books, IT, 2021) – en fortælling om miljøet på Aarhus Psykiatrisk Hospital, 1852-2018. Projektet har videreført den offentlige udsmykning Hortus Conclusus, 2022, på Museum Ovartaci, en have som ledes og drives af nuværende og tidligere psykiatribrugere. Projektets research er sket under ophold på Det Danske Institut i Rom og opførelsen støttet af Statens Kunstfond. I 2022 havde Albert soloudstillingen ‘Things Fall Apart; The Centre Cannot Hold’, på Brigade Gallery på Vesterbro.

THOMAS PERSSON

Thomas er en kreativ og alsidig underviser med en baggrund som skuespiller, musiker og iværksætter. Med udgangspunkt i sin uddannelse som Kaospilot og fysisk skuespiller samt kærlighed for humor, bevægelse og musikalitet, arbejder han med at skabe et personligt udtryk og selvstændigt virke gennem kunstneriske processer. Thomas har tidligere turneret i ind- og udland som musiker og tourmanager og er medstifter af teatergruppen Beyond Cringe and Based, der i øjeblikket arbejder på uropførelsen ‘Monkeys Reacting to Magic’ på Aveny-T Teater i 2024.

albert grøndahl nye rejsende Johan Borups Højskole
Albert Grøndahl
Thomas Persson

Tidligere UNDERVISERE & gæsteundervisere

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere, tidligere har vi bl.a. haft besøg af:
Julie Stokkendal, Charlotte Haslund Christensen, Dicki Lakha, Gry Bagøien, Madeleine Kate McGowan, Sara Troense, Laurits Flensted-Jensen, Andrea Pontoppidan, Frederik Tillitz, Joachim Vædele og Kristian Hansen,, Elena Askløf og Peter Laugesen (Vores Europa), Bjørn Harvig, Jan Bringø Bachmann