Musik

Sangskrivning, produktion og sang + studierejse til Reykjavik

Om musiklinjen

Musiklinjen på Johan Borups Højskole er en dybdegående sangskriverlinje, som bibringer studerende en række væsentlige værktøjer indenfor moderne rytmisk komposition, produktion og sang. Der vil desuden være berøring med filmkomposition via samarbejde med skolens dokumentarfilmlinje.

Undervisningen baserer sig på den studerendes personlige musikalske udtryk. De stilistiske og æstetiske rammer er mestendels op til den enkelte, mens oplæg og benspænd bruges til at sætte kreativiteten i gang og udvide den musikalske horisont.  Vi arbejder med en åben forståelse af musik, hvor inspiration kan findes i alt fra avantgardemusik over ikke-vestlige musikformer til moderne pop. Et typisk semester kan byde på analyser af bl.a. Bob Dylan, Kraftwerk, Abba, Beyonce, Tame Impala, Radiohead, Kendrick Lamar og mange andre.

Om du er nybegynder eller erfaren sangskriver er ikke det væsentligste men derimod lysten til at skabe ny musik. Der er ikke krav til hverken klassisk musikteori eller nodekendskab – sangskrivning handler om musikalsk åbenhed og om at stole på sine ører.

“Vi arbejder med en åben forståelse af musik, hvor inspiration kan findes i alt fra avantgardemusik over ikke-vestlige musikformer til moderne pop.”

Island – Studierejse

Trods sine kun knap 340.000 indbyggere er Island blevet et af de mest toneangivende lande i nyere musikhistorie. Navne som Björk, Sigur Ros, Múm, Of Monsters and Men og Ólafur Arnalds har skabt international opsigt med deres unikke nordiske tone, hvilket endvidere har tiltrukket en række andre internationale kunstnere: Damon Albarn, The XX, John Grant og Tina Dickow har enten bosat sig eller arbejdet på Island.
Derfor drager Johan Borups musiklinje det kommende forår til det lille øsamfunds fascinerende hovedstad, Reykjavik. Her vil vi tage på kunstnerbesøg hos islandske musikere og besøge studier, som har huset en række af ovenstående prominente navne. Og så skal vi selvfølgelig suge inspiration i Islands unikke natur og Reykjaviks levende og kaotiske gadeliv.

eykjavik-musik-studierejse-johan-borups

UNDERVISNINGEN

Den daglige undervisning varetages af Michael Møller og Kaspar Kaae, som begge har en lang række udgivelser og undervisningserfaring på CV’et (se mere udfyldende beskrivelse nedenfor). Dertil kommer kortere forløb med eksterne gæstelærere og oplægsholdere.

Musiklinjen tilbyder kvartårlige, halvårlige og helårlige forløb. Det kvartårlige er blot et halvt semester, men giver en introduktion til produktion og sangskriverteknikker. Det halvårlige bibringer en bred palet af værktøjer og inkluderer afslutningsprojekt og afslutningskoncert. Det helårlige giver tid til yderligere fordybelse og et mere individuelt fokus det sidste semester. Efterårs- og forårssemester vil i høj grad byde på forskellige vinkler og tematikker, hvorfor der vil være forskellige udfordringer for den, som vælger to semestre på højskolen. Udover musiklinjens primære fælles studie- og øvelokale, er der en række større og mindre arbejdsrum. Der er fire mindre studiefaciliteter med computer indeholdende Logic Pro X (og en række effekt og synthesizerplugins), udmærkede mikrofoner, lydkort og keyboards. Dertil kommer en række mindre arbejdsstationer og selvfølgelig en lang række instrumenter, man kan boltre sig på (heriblandt flere fantastiske flygler).

musik johan borups hojskole instrumenter

SANG

Sang handler om personligt udtryk; evnen til at fortolke ord, toner og nærvær. Gennem sange og øvelser vil vi udforske, udvide, og udvikle stemmens mange muligheder med fokus på klang, tekstfortolkning, rytmik, frasering, teknik, improvisation og musik/genreforståelse. Vi vil arbejde med at håndtere nervøsiteten for at synge foran andre og skabe et trygt rum, hvor alle – uanset erfaring – vil føle sig trygge og udvikle sig. Undervisningen foregår dels som masterclasses, hvor alle er tilstede, men også i mindre grupper og solo. Materialet består både af cover-sange og egne kompositioner.

musik johan borups hojskole koncert

SANGSKRIVNING OG PRODUKTION

Undervisningen foregår i intensive forløb af normalt 1 til 2 ugers varighed vekslende mellem inspirations-oplæg og individuelt arbejde i skolens små studiefaciliter og øvelokale. Vi taler om grundlæggende kompositoriske redskaber som tekst, melodi, akkorder og arrangement. Der vil både blive stillet almene sangskrivnings- og produktionsopgaver og mere personlige benspænd, og der vil være både co-writes og individuelle opgaver.  Dertil kommer en grundig indføring i musikprogrammet Logic Pro X, samt en mere bred introduktion til produktion, hvormed den studerende bliver i stand til selv at indspille vokaler og instrumenter, bruge effekter, sample, skabe beats, arbejde med synthesizers, osv.

Udover samarbejde på linjen, vil der også være samarbejde med andre linjer på skolen. Unikt for Johan Borups Højskole arbejdes her også med filmmusik i kortere forløb, og der er tradition for, at musiklinjen laver musik til dokumentarlinjens afgangsfilm. Hvert semester afsluttes med et selvvalgt afslutningsprojekt, som der arbejdes intenst på i løbet af de sidste uger. Dertil kommer en afsluttende koncert for inviterede gæster på skolen.

musik tekster Johan Borups Hojskole

UNDERVISERE

De daglige undervisere er:

Michael Møller

Han har studeret musik- og litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Han har i løbet af de sidste 15 år etableret sig som en af væsentligste stemmer på den danske musikscene med både kunstnerisk og kommerciel succes. Med indiekollektivet Moi Caprice og popbandet The Mountains har han løbende haft markante radiohits. Han har spillet et utal af koncerter i ind – og udland – bl.a. tre gange på Roskilde Festival,.

Kaspar Kaae

Kaspar har læst journalistik på Roskilde Universitet og er uddannet filmkomponist fra Syddansk Musikkonservatorium. Han har skrevet og arrangeret seks udgivelser med det anmelderroste band CODY, hvor han også er forsanger. Han har derudover co-writet med en række danske artister som Fallulah, Jonas Petersen (Hymnes From Nineveh) og en række andre, og har i det hele taget bevæget sig over en bred vifte af genrer fra pop til klassisk og støj. Han er, udover CODY, aktiv som musiker i orkestre som Sleep Party People og Broken Twin.

Lone Selmer

Sanger, pianist, sangskriver, korarrangør. Har meget stor undervisningserfaring og kæmpe kærlighed til at undervise. Synger/ spiller med egne orkestre- er album aktuel med “Dagslys” som kan findes på Spotify. Spiller med bandet Burnin Red Ivanhoe og har medvirket som solist og korsanger på et hav af udgivelser. Udover Johan Borups, har Lone undervist på utallige korstævner, højskoler, musikskoler, MGK, konservatorier og har fået udgivet en del korarrangementer.

 

Michael-Møller-Johan-Borups-Højskole
Michael Møller
Kaspar-Kaae-Johan-Borups-Højskole
Kaspar Kaae
Lone Selmer
Lone Selmer

Gæsteundervisere

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Tidligere har vi haft besøg af: