fbpx

Forfatter

Inspiration & fordybelse

Forfatterlinjen Johan Borups Højskole

OM FORFATTERlinjen

Forfatterens værktøj er sproget, ligesom malerens værktøj er pensel og lærred, og danserens værktøj er kroppen. På Johan Borups Højskole får du skærpet dit sprog og dine virkemidler, og til sidst finder du måske din egen stemme.

Elisabeth Skou Pedersen er ph.d. i Litteraturhistorie og leder af Forfatterlinjen. Sammen med forfatter Ida Marie Hede står hun står for den daglige undervisning. Men du møder også mange andre forfattere og kunstnere til workshops og masterclasses.

Al kunst handler om eksistens, hvad det vil sige at være menneske. Du kommer til at arbejde med kreativ skrivning som et udtryk beslægtet med andre kunstarter. Når vi taler om komposition, kan maleriet indgå, og når vi taler om rytme og timing, inddrager vi musikken. Sanse- og fysiske øvelser er en del af forløbet, for det er afgørende at have kontakt til kroppen, når man skriver.

Men først og sidst er det litteraturen, vi tager afsæt i.

“Al kunst handler om eksistens, hvad det vil sige at være menneske. Du kommer til at arbejde med kreativ skrivning som et udtryk beslægtet med andre kunstarter”

studierejse

Vi tager på studierejse hvert semester for at lære os selv bedre at kende som europæere og verdensborgere.

Destinationerne skifter, men fælles for alle studierejserne er, at vi tager ud med vores faglighed, besøger inspirerende kunstnere og lokale personligheder, og at vi ikke rejser med fly.

I efteråret 2019 skal Forfatterlinjen sammen med linjen for Arkitektur og Kunst på studierejse til Rømø i det omskiftelige og eksotiske vestjyske Vadehavsområde. Med studierejsen som omdrejningspunkt arbejder forfatterholdet dette efterår med temaer som natur, vejr, sted og klima – og ved Vadehavet skal vi observere, mærke og skrive om naturen med alle sanser. De seneste år har området haft en særlig tiltrækning på den litterære kultur, da der i en periode opstod en forfatterkoloni på Fanø, og i sin bog Hjemsted – Fortællinger fra Vadehavet har forfatteren Gerd Laugesen givet et poetisk portræt af områdets beboere, natur og historie. Vi får besøg af hende på Rømø, hvor hun vil vise os rundt i både landskab, sprog og fortællinger.

Studierejse Johan Borups Højskole

Undervisningen

Du skal lære at sætte ord på, hvad en tekst handler om, hvilken genre vi har med at gøre, og hvilke virkemidler forfatteren har benyttet sig af. Denne øvelse gælder til dels når vi læser færdige værker, men først og fremmest, når vi på holdet laver skriveøvelser og skal læse hinandens tekster. Vi kalder øvelsen ’tekstlæsning’, og den går i al sin enkelthed ud på at blive bedre til at analysere og fortolke den tekst, vi sidder med foran os: Hvordan forstår du din holdkammerats tekst? Hvad står der egentlig? Hvilke forslag har du til, hvordan vedkommende kan arbejde videre med teksten?

Johan Borups Højskole har også et hyggeligt og levende bibliotek med de 1.000 bedste bøger i verden, som kan inspirere dig og gøre dig klogere på livet.

Bibliotek Johan Borups Højskole

Kreativ skrivning er en øvelse i at sanse og læse den verden, vi er en del af. Hvordan sætter man ord på de ting, vi er omgivet af? Hvordan beskriver du den kop, der står på bordet foran dig med et levende og vedkom­mende sprog, så det bliver interessant for andre at læse? Intet er for banalt eller kedeligt til at bliver beskrevet – det handler udelukkende om, hvor præcist, du formår at bruge sproget. Vi kommer til at tale om form, stil, fortællerpositioner og billedsprog. Hvornår er en tekst et digt? Hvad er en metafor? Hvad er forskellen på kortprosa og en novelle?

Forfatterlinjen Johan Borups

UNDERVISERE

Du kommer til at møde en masse spændende gæsteundervisere og foredragsholdere. Den daglige undervisning står Elisabeth Skou Pedersen og Ida Marie Hede for.

ida marie hede

Ida Marie Hede er uddannet fra Forfatterskolen, samt mag art i Kunsthistorie fra Københavns Universitet. Hun skriver prosa, lyrik, essays og kritik og arbejder ofte tværæstetisk. Hun er forfatter til syv bøger, senest prosa-hybriden ’Bedårende’ på Forlaget Gladiator. I 2015 modtog hun Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Elisabeth skou Pedersen

Elisabeth er ph.d. i litteraturhistorie og arbejder som freelance skribent, foredragsholder og underviser. Fra 2016-2018 var hun projektleder for Johan Borups Højskoles litteraturfestival HÖST. Hun skriver om litteratur, byrum, globalisering og moderne kærlighed for bl.a. Dagbladet Information og netmagasinet ATLAS, hvor hun også er tidligere litteraturredaktør. Hun har også tidligere bl.a. været redaktør på Litteraturmagasinet Standart, undervist i kreativ skrivning på Aarhus Universitet og boet i London, Canada og Californien.

 

Ida Marie Hede Johan Borups Højskole
Ida Marie Hede
Elisabeth-Skou-Pedersen-Johan-Borups-
Elisabeth Skou Pedersen

GÆSTEUNDERVISERE

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Du får også mulighed for at møde andre stjerneforfattere på vores helt egen litteraturfestival HÖST Nordisk Litteraturfestival. 

Vi har tidligere haft besøg af:

Kristina Stoltz

Einar Mar Gudmundsson

Thomas Korsgaard

Mette Moestrup

Thomas Boberg

Julie Mendel

Forlaget Korridor

Adda Djørup

Caroline Albertine Minor

Asger Schnack

Ursula Andkjær Olsen