fbpx

Forfatter

Inspiration & fordybelse

Forfatterlinje

OM FORFATTERlinjen

Forfatterens værktøj er sproget, ligesom malerens værktøj er pensel og lærred, og danserens værktøj er kroppen. På Johan Borups Højskole får du skærpet dit sprog og dine virkemidler, du prøver kræfter med forskellige udtryk og du vil opdage, at din litterære stemme har meget større spændvidde, end du måske tror.

Elisabeth Skou Pedersen er ph.d. i Litteraturhistorie og leder af Forfatterlinjen. Sammen med forfatter Ida Marie Hede står hun står for den daglige undervisning. Men du møder også mange andre forfattere og kunstnere til workshops, forløb og masterclasses.

Al kunst handler om eksistens, hvad det vil sige at være menneske. Du kommer til at arbejde med kreativ skrivning som et udtryk beslægtet med andre kunstarter. Når vi taler om komposition, kan maleriet indgå, og når vi taler om rytme og timing, inddrager vi musikken. Vi samarbejder gerne med andre linjer på skolen, f.eks. sangskrivning eller arkitektur og kunst. Og det er ikke bare kunsten vi lader os inspirere af: også naturvidenskab, antropologi, filosofi eller politik – hvad som helst, faktisk – kan blive inddraget i undervisningen. Der er intet der er for stort eller småt, for abstrakt eller konkret til at det kan danne inspiration for skriften. Men først og sidst er det litteraturen, vi tager afsæt i.

“Al kunst handler om eksistens, hvad det vil sige at være menneske. Du kommer til at arbejde med kreativ skrivning som et udtryk beslægtet med andre kunstarter”

Undervisningen

At læse og at skrive går hånd i hånd. Vi læser tekster fra verdenslitteraturen til inspiration.

Du skal lære at sætte ord på, hvad en tekst handler om, hvilken genre vi har med at gøre, og hvilke virkemidler forfatteren har benyttet sig af. Denne øvelse gælder til dels når vi læser færdige værker, men først og fremmest, når vi på holdet laver skriveøvelser og skal læse hinandens tekster. Vi kalder øvelsen ’tekstlæsning’, og den går i al sin enkelhed ud på at blive bedre til at analysere og fortolke den tekst, vi sidder med foran os: Hvordan forstår du din holdkammerats tekst? Hvad står der egentlig? Hvilke forslag har du til, hvordan vedkommende kan arbejde videre med teksten? Jo bedre du bliver til at læse andres tekster, jo bedre bliver du til at læse dig selv.

Johan Borups Højskole har også et hyggeligt og levende bibliotek med de 1.000 bedste bøger i verden, som kan inspirere dig og gøre dig klogere på livet.

Bibliotek Johan Borups Højskole

REFUGIErejse

Hvert semester tager vi på refugierejse. Refugierejsen bruger vi på at arbejde kunstnerisk med vores fag, udvikle vores fællesskab og som en mulighed for fordybelse og arbejdsro. Vi tager afsted med vores linje, nogle semestre sammen med en anden linje. Vi rejser lokalt med tog eller bus f.eks. til de smukke danske øer, klostre, gårde, residencies eller i shelter.

BRUG sproget

Kreativ skrivning er en øvelse i at sanse og læse den verden, vi er en del af. Hvordan sætter man ord på de ting, vi er omgivet af? Hvordan beskriver du den kop, der står på bordet foran dig med et levende og vedkom­mende sprog, så det bliver interessant for andre at læse? Intet er for banalt eller kedeligt til at blive beskrevet – det handler udelukkende om, hvor præcist, du formår at bruge sproget. Vi kommer til at tale om form, stil, fortællerpositioner og billedsprog. Hvornår er en tekst et digt? Hvad er en metafor? Hvad er forskellen på kortprosa og en novelle?

"Intet er for banalt eller kedeligt til at blive beskrevet – det handler udelukkende om, hvor præcist, du formår at bruge sproget."
Forfatterlinjen Vadehavet 2019
Forfatterlinjen vadehavet 2019

Få en mentor

Hvis du vælger et et-årigt forløb, får du på andet semester mulighed for at få tilknyttet en forfatter som mentor. Sammen med mentoren kan du arbejde på et længere skriveprojekt ved siden af undervisningen på højskolen. I tre timer ud over den almindelige undervisning mødes du med mentoren og har en dialog om og læsning af din tekst. Derudover kommer mentoren ind i undervisningen og laver en fælles tekstlæsning af projektet med resten af holdet. Nogle dage vil du også have mulighed for at arbejde på projektet i den almindelige undervisningstid. Ved afslutningen på semestret kan du præsentere dit mentorprojekt i en form, du selv vælger. Det kan være som hæfte, installation, performance eller i digital form.

UNDERVISERE

Du kommer til at møde en masse spændende gæsteundervisere og foredragsholdere. Den daglige undervisning står Elisabeth Skou Pedersen og Ida Marie Hede for.

ida marie hede

Ida Marie Hede er uddannet fra Forfatterskolen, samt mag.art i Kunsthistorie fra Københavns Universitet og Goldsmiths College i London. Hun skriver prosa, lyrik, essays og kritik, og har ofte samarbejdet tværæstetisk med bl.a. billedkunstnere og scenekunstnere. Ida er forfatter til syv bøger, senest prosa-hybriden ’Bedårende’ på Forlaget Gladiator, og debuterede fornylig som dramatiker med forestillingen Katastrofe. I 2015 modtog hun Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Ida har før undervist i skrivning og tværæstetiske fag på bl.a. Jyderup Højskole, Gladiatorskolen, Forfatterskolen PS, Det Kongelige Danske Kunstakademi og Dramatikeruddannelsen i Århus.

Elisabeth skou Pedersen

Elisabeth er ph.d. i litteraturhistorie og arbejder som freelance skribent, foredragsholder og underviser. Fra 2016-2018 var hun projektleder for Johan Borups Højskoles litteraturfestival HÖST. Hun skriver om litteratur, byrum, globalisering og moderne kærlighed for bl.a. Dagbladet Information og netmagasinet ATLAS, hvor hun også er tidligere litteraturredaktør. Hun har også tidligere bl.a. været redaktør på Litteraturmagasinet Standart, undervist i kreativ skrivning på Aarhus Universitet og boet i London, Canada og Californien. Læs mere om Elisabeth her.

 

Ida Marie Hede Johan Borups Højskole
Ida Marie Hede
Elisabeth-Skou-Pedersen-Johan-Borups-
Elisabeth Skou Pedersen

GÆSTEUNDERVISERE

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Du får også mulighed for at møde andre stjerneforfattere på vores helt egen litteraturfestival HÖST Nordisk Litteraturfestival. 

Vi har tidligere haft besøg af:

Kristina Stoltz

Einar Mar Gudmundsson

Mette Moestrup

Christian Yde Frostholm

Anders Abildgaard

Kristina Nya Glaffey

Peder Frederik Jensen

Jonas Eika

Tine Høeg

Shadi Angelina Bazeghi

Julie Stokkendal

Rasmus Nikolajsen

Thomas Boberg

Julie Mendel

Forlaget Korridor

Adda Djørup

Caroline Albertine Minor

Asger Schnack

Ursula Andkjær Olsen

Kasper Nørgaard Thomsen