fbpx

Forfatter

Inspiration & fordybelse

Kristina Stoltz Forfatterlinjen Johan Borups Hojskole

OM FORFATTERlinjen

Forfatterens værktøj er sproget, ligesom malerens værktøj er pensel og lærred, og danserens værktøj er kroppen. På Johan Borups Højskole får du skærpet dit sprog og dine virkemidler, og til sidst finder du måske din egen stemme.

Forfatteren Kristina Stoltz er leder af forfatterlinjen. Hun er en af Danmarks mest spændende unge forfattere, og hun står for den daglige undervisning. Men du møder også mange andre forfattere og kunstnere til workshops og masterclasses.

Al kunst handler om eksistens, hvad det vil sige at være menneske. Du kommer til at arbejde med kreativ skrivning som et udtryk beslægtet med andre kunstarter. Når vi taler om komposition, kan maleriet indgå, og når vi taler om rytme og timing, inddrager vi musikken. Sanse- og fysiske øvelser er en del af forløbet, for det er afgørende at have kontakt til kroppen, når man skriver.

Men først og sidst er det litteraturen, vi tager afsæt i.

“Al kunst handler om eksistens, hvad det vil sige at være menneske. Du kommer til at arbejde med kreativ skrivning som et udtryk beslægtet med andre kunstarter”

studierejse

Vi tager på studierejse hvert semester for at lære os selv bedre at kende som europæere og verdensborgere.

Destinationerne skifter, men fælles for alle studierejserne er, at vi tager ud med vores faglighed, besøger inspirerende kunstnere og lokale personligheder, og at vi ikke rejser med fly.

studierejse-johan-borups

Undervisningen

Du skal lære at sætte ord på, hvad en tekst handler om, hvilken genre vi har med at gøre, og hvilke virkemidler forfatteren har benyttet sig af. Denne øvelse gælder til dels når vi læser færdige værker, men først og fremmest, når vi på holdet laver skriveøvelser og skal læse hinandens tekster. Vi kalder øvelsen ’tekstlæsning’, og den går i al sin enkelthed ud på at blive bedre til at analysere og fortolke den tekst, vi sidder med foran os: Hvordan forstår du din holdkammerats tekst? Hvad står der egentlig? Hvilke forslag har du til, hvordan vedkommende kan arbejde videre med teksten?

Johan Borups Højskole har også et hyggeligt og levende bibliotek med de 1.000 bedste bøger i verden, som kan inspirere dig og gøre dig klogere på livet.

Forfatterlinjen John Borups Hojskole

Kreativ skrivning er en øvelse i at sanse og læse den verden, vi er en del af. Hvordan sætter man ord på de ting, vi er omgivet af? Hvordan beskriver du den kop, der står på bordet foran dig med et levende og vedkom­mende sprog, så det bliver interessant for andre at læse? Intet er for banalt eller kedeligt til at bliver beskrevet – det handler udelukkende om, hvor præcist, du formår at bruge sproget. Vi kommer til at tale om form, stil, fortællerpositioner og billedsprog. Hvornår er en tekst et digt? Hvad er en metafor? Hvad er forskellen på kortprosa og en novelle?

Forfatterlinjen Johan Borups

UNDERVISERE

Du kommer til at møde en masse spændende gæsteundervisere og foredragsholdere. Den daglige undervisning står Kristina Stoltz for.

KRISTINA STOLTZ

Forfatter Kristina Stoltz er leder af Johan Borups Forfatterlinje Hun debuterede i 2000 med digtsamlingen ’Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse’. Siden har hun udgivet digte, romaner, fortællinger og børnebøger. Hun har studeret litteraturvidenskab og teologi på Københavns Universitet, og er moderne danser fra Skolen for Moderne Dans i København og Danshögskolan i Stockholm.

Elisabeth skou Pedersen

Elisabeth er ph.d. i litteraturhistorie og arbejder som freelance skribent, foredragsholder og underviser. Siden 2016 har hun været projektleder for Johan Borups Højskoles litteraturfestival HÖST. Hun skriver om litteratur, byrum, globalisering og moderne kærlighed for bl.a. Dagbladet Information og netmagasinet ATLAS, hvor hun også er litteraturredaktør. Hun har tidligere bl.a. været redaktør på Litteraturmagasinet Standart, undervist i kreativ skrivning på Aarhus Universitet og boet i London, Canada og Californien.

Kristina Stoltz Forfatter Johan Borups
Kristina Stoltz
Elisabeth-Skou-Pedersen-Johan-Borups-
Elisabeth Skou Pedersen

GÆSTEUNDERVISERE

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Du får også mulighed for at møde andre stjerneforfattere på vores helt egen litteraturfestival HÖST Nordisk Litteraturfestival. 

Vi har tidligere haft besøg af:

Einar Mar Gudmundsson

Thomas Korsgaard

Mette Moestrup

Thomas Boberg

Julie Mendel

Forlaget Korridor

Adda Djørup

Caroline Albertine Minor

Asger Schnack

Ida Maria Hede

Ursula Andkjær Olsen