fbpx

Design

Form & forandring

om designlinjen

Det danske ord for design er formgivning*. Det er et ord, vi godt kan lide, for det siger præcis, hvad design er; at give noget form. Og så plejer man at sige form og funktion. Men vi vil mere end det – vi vil forandre. På Johan Borups Højskole arbejder vi med mangfoldighed, inklusion og bæredygtighed, og derfor siger vi form & forandring.

Vi arbejder med formgivning indenfor flere felter. Idé og proces (som er det, der er med til at udvikle og give form) er nemlig ens lige meget om det er grafisk, produkt-, møbel- eller rumlig formgivning.

Og løsningen skal altid have det til formål, at den vil noget. Allerhelst vil vi forandre og skabe bedre løsninger, om det så er for den enkelte bruger eller samfundet og verden som hele.

Som elev på Design – Form & forandring lærer du at formgive og forandre, og dig og din kreativitet er de vigtigste værktøjer. Og så lærer du også en masse andre metoder og værktøjer til at udvikle og skabe. Du skal både bruge hovedet og hænderne –  for de er lige vigtige hos os.

* på svensk formning, på norsk formning

“Som elev på Design lærer du at formgive og forandre. Og dig og din kreativitet er de vigtigste værktøjer.”

studierejse

Vi tager på studierejse hvert semester for at lære os selv bedre at kende som europæere og verdensborgere.

Destinationerne skifter, men fælles for alle studierejserne er, at vi tager ud med vores faglighed, besøger inspirerende kunstnere og lokale personligheder, og at vi ikke rejser med fly.

I efteråret 2019 er det overordnede tema for Designlinjen “Happy Nature”. Derfor går studierejsen denne gang til Roskilde Fjord, hvor de skal bo i hytter og shelter. Formålet er at komme tættere på naturen og forstå de mest basale behov i vores liv og de ting og materialer, vi omgiver os med. Over flere dages workshop, hvor kontekst, proces og materialekundskab og -kendskab hænger sammen på flere niveauer, bygges der op til en stor middag den sidste dag. Der skal bl.a. laves stole i træ, tallerkener, der skal snittes bestik, laves kopper af ler, som skal brændes på bål, og der skal laves menukort og meget mere. Vi arbejder med lokale råvarer, vi bager brød, laver marmelade, presser juice og laver havremælk og meget andet. Det bliver fabelagtigt!

Studierejse Johan Borups Højskole

FORLØBET

Forløbet vil afveksle mellem kortere introduktioner til teknikker indenfor grafisk-, rum- og produktdesign, og længere forløb med opgaver, som vi fordyber os i. Der er både gruppearbejde og individuelle projekter.

Du vil få udviklet dine kreative evner i et afslappet og lærerigt miljø midt i København –  vi bruger nemlig byen. Vi skal ud i byen for at søge inspiration og møde interessante personligheder. Det bliver sjovt, lærerigt og udfordrende.

Du kommer til at lære idéteknikker, skitsering, grafiske programmer og en masse mere. Du kommer til både at arbejde med og uden computer, og du må meget gerne tage din egen bærbare med – du skal da beregne cirka 150 pr. måned til at leje Adobe-pakken.

design johan borups

Blikket ud

Vi afslutter altid designforløbet med at løse en opgave for en ekstern opgavestiller. Vi har tidligere arbejdet med reklamebureauet ADTOMIC, kommunikationsbureauet OPERATE, Restaurant Da Salvo og organisationen Face the World, som hjælper syriske flygtningebørn.

Undervisere

Den daglige undervisning står Jesper og Nikolaj for.

Jesper Sønderaas

Linjen ledes af Jesper Sønderaas. Jesper har en cand. merc. i Corporate Design fra Copenhagen Business School. Udover at undervise på Johan Borups Højskole arbejder Jesper i dag som selvstændig grafisk designer og kreativ konsulent for en række kunder sideløbende med egne kreative projekter. Jesper arbejdede i mange år for et af Danmarks største reklamebureauer med base i både London, Oslo og København.

NIKOLAJ lorentz MENTZE

Nikolaj er uddannet industriel designer fra Kolding Designskole i 2013 og har sin egen tegnestue, STUDIO 0405, som arbejder i feltet mellem rum og objekt i husets og møblets skala. Et centralt spørgsmål for Nikolaj er, hvordan bygningskulturens historiske, tekniske og æstetiske egenskaber kan kvalificeres og videreudvikles i et samlet rumligt greb.

Jesper-Sønderaas-Johan-Borups
Jesper Sønderaas
Nikolaj-Mentze-Johan-Borup
Nikolaj Mentze

GÆSTEUNDERVISERE

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Tidligere har vi haft besøg af bl.a.:

Tegnestuen STUDIO 0405

Isabel Ahm, designer

Ari Marteinsson, partner i USE studio

Anne Heinsvig, arkitekt og designer

Benedikte Bjerre, kunster