fbpx

Design

Form & forandring

om designlinjen

Det danske ord for design er formgivning (* på svensk formning, på norsk formning). Det er et ord, vi godt kan lide, for det siger præcis hvad design er: at give noget form. Man plejer at sige form og funktion. Men vi vil mere end det: vi vil forandre. På Johan Borups Højskole arbejder vi med mangfoldighed, inklusion og bæredygtighed, og derfor er form & forandring essentielt.

Vi arbejder med formgivning indenfor flere felter. Idé og proces, som er det, der er med til at udvikle og give form, er nemlig ens lige meget om det er grafisk, produkt-, møbel- eller rumlig formgivning.

Designfaget udspringer af tidligere tiders kunst og kunsthåndværk, og vi arbejder løbende på at udfordre eleverne i at udtrykke sig via kunstneriske processer og virkemidler frem mod løsningerne.

Løsningen skal altid have det til formål, at den vil noget. Allerhelst vil vi forandre og skabe bedre løsninger, om det så er for den enkelte bruger eller samfundet og verden som hele.

På designlinjen lærer du at formgive og forandre, og du og din kreativitet er de vigtigste værktøjer. Og så lærer du også en masse andre metoder og værktøjer til at udvikle og skabe. Vi bruger hovedet og hænderne –  for de er lige vigtige hos os.

Vi arbejder med et tema på hvert hold som binder opgaverne sammen.

På efteråret 2020 er temaet fra fødsel til død – The Circle of Life.

"På designlinjen lærer du at formgive og forandre. Og du og din kreativitet er de vigtigste værktøjer.”

FORLØBET

Forløbet vil afveksle mellem kortere introduktioner til teknikker indenfor grafisk-, rum- og produktdesign, og længere forløb med opgaver, som vi fordyber os i. Der er både gruppearbejde og individuelle projekter.

Du vil få udviklet dine kreative evner i et afslappet og lærerigt miljø midt i København –  vi bruger nemlig byen. Vi skal ud i byen for at søge inspiration og møde interessante personligheder. Det bliver sjovt, lærerigt og udfordrende.

Du kommer til at lære idéteknikker, skitsering, grafiske programmer og en masse mere. Du kommer til både at arbejde med og uden computer, og du må meget gerne tage din egen bærbare med – du skal da beregne cirka 150 pr. måned til at leje Adobe-pakken.

Design Johan Borups studierejse

REFUGIErejse

Hvert semester tager vi på refugierejse. Refugierejsen bruger vi på at arbejde kunstnerisk med vores fag, udvikle vores fællesskab og som en mulighed for fordybelse og arbejdsro. Vi tager afsted med vores linje, nogle semestre sammen med en anden linje. Vi rejser lokalt med tog eller bus f.eks. til de smukke danske øer, klostre, gårde, residencies eller i shelter.

Blikket ud

Vi afslutter altid designforløbet med at løse en opgave for en ekstern opgavestiller. Vi har tidligere arbejdet med reklamebureauet ADTOMIC, kommunikationsbureauet OPERATE, Restaurant Da Salvo og organisationen Face the World, som hjælper syriske flygtningebørn.

Undervisere

På Efteråret 2020 er vi et stærkt team af lærer med vidt forskellige baggrunde. Vi er:

Jesper Sønderaas

Linjen ledes af Jesper Sønderaas. Jesper har en cand. merc. i Corporate Design fra Copenhagen Business School. Udover at undervise på Johan Borups Højskole arbejder Jesper i dag som selvstændig grafisk designer og kreativ konsulent for en række kunder sideløbende med egne kreative projekter. Jesper arbejdede i mange år for et af Danmarks største reklamebureauer med base i både London, Oslo og København.

ALBERT GRØNDAHL

Albert Grøndahl er uddannet billedkunstner fra FAMU i Prag, Ecole Nationale Supérieure de Photographie i Arles og Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen. Med et dokumentarisk blik og en stærk tværfaglig interesse i hans projekter, bevæger han sig i spændingsfeltet mellem fotografi, tekst, skulptur og maleri under anvendelse af forskellige metoder og teknikker, som udfordrer kunstnerens rolle og altid har det analog fotografi som omdrejningspunkt. Ved siden af sin kunstneriske praksis driver han udstillingsstedet og tidsskriftet Magasin Lotus på Frederiksberg, filmklubben Blå Time ved Kunsthal Charlottenborg og er kurator ved Museum Ovartaci i Aarhus.  Dette spændingsfelt kobles på Johan Borups Højskole hvor Albert trækker strenge fra sin egen praksis og sammen med eleverne undersøger forskellige arbejdsmetoder og rejsen mod at være bevidst om sit eget udtryk.

JAN BACHMANN

Jan har i sit eget firma gennem de sidste 18 år, både lavet grafisk design, kunstprojekter, scenografi, indretning, events osv. Gennemgående i projekterne er en streg der trækker referencer til både Alice i eventyrland, et spejlkabinet og en tur i luftballon. Dette videreudvikler, formidler og underviser han i, her på Johan Borups Højskole.

Anika Lori

Anika er dansk/italiensk billedkunstner repræsenteret af V1-Gallery i København. Hun har arbejdet som assistent for John Kørner og Tal R i 2000-2005 og siden udstillet i både ind- og udland. Sideløbende med kunsten og undervisning på skolen, arbejder hun som DJ og er skribent og stifter af Semi Femi bloggen.

Jesper-Sønderaas-Johan-Borups
Jesper Sønderaas
Albert Grøndahl Johan Borups Højskole
Albert Grøndahl
Jan Bachmann design johan borups
Jan Bachmann
Anika Lori

GÆSTEUNDERVISERE

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Tidligere har vi haft besøg af bl.a.:

Tegnestuen STUDIO 0405

Isabel Ahm, designer

Ari Marteinsson, partner i USE studio

Anne Heinsvig, arkitekt og designer

Benedikte Bjerre, kunster