fbpx
Peter Laugesen Nye Rejsende Vores Europa Johan Borups Højskole

HVEM VI ER

… essensen af det at blive voksen er at kunne lege på et højere niveau

Blogindlæg posted 04.02.2021

Peter Laugesen skal undervise på sidste skud på Johan Borups-stammen, linjen Nye Rejsende. I december 2020 flyttede han til en stor ejendom ved Glorup Gods på Østfyn. Herfra driver han Europa Refugiet sammen med sin partner Elena Maria Askløf, hvor kunstnere, forfattere med flere kan komme på arbejdsophold i historiske og skønne omgivelser.

Læs hvordan Peter fuldender sætningerne nedenfor og lær ham lidt bedre at kende:

Når jeg ikke arbejder på Johan Borups Højskole, arbejder jeg på… et romanmanuskript, holder foredrag om unge og samfundsstrømninger i Europa (som den ene halvdel af Vores Europa) og driver Europa Refugiet. Og så er jeg altid i gang med at udvikle nye idéer og projekter, herunder et cirkus, et sommerakademi og et litterært tidsskrift.

På det sidste har jeg været meget optaget af… vitalismen. Vitalismen inspirerer til at tage del i livet med en overvældende livslyst og til at se og mærke en pulserende åndelig kraft i livet og naturen i modsætning til det fornuftbaserede, mekanisk-videnskabelige livssyn.

Det sidste, jeg har lært, er… at hænge en lampe op. Selvom jeg er vokset op i Jylland – og elsker Jylland! – er det nok lidt sent at lære som 31-årig, men hellere sent end aldrig.

I min lomme kan man altid finde… rosenkrans.

Det sidste, jeg læste var… Arthur Rimbauds digtsamling En Årstid i Helvede. Da jeg var 19 år gammel, skød den digtsamling mig virkelig afsted: ”Jeg har ingen sans for moral.” Hvilken fornedrende forløsning!

Det mest overraskende, jeg har oplevet på Johan Borups Højskole, er… overordnet, at vi som skole, kulturhus og undervisere tør at tage os selv seriøst og have meget store ambitioner.

En grå og doven efterårsmorgen vil jeg ruskes af Poul Henningsens ”I dit korte liv” nr. 102 i Højskolesangbogen. I sangen vækker PH os til live med sit fascinerede, begejstrede og accepterende livssyn. Sangen er ”en hyldest til denne jord / for vi har jo kun den samme slags”. ”I dit korte liv / er hver time dyr”, synger vi sammen med PH, der minder os om, at vi må leve intenst inden det hele bliver for sent, derfor: ”hold dig vågen, ven”. Vi er en del af en fascinerende verden, der er lige til at elske, men PH minder os også om, at vi skal forlade denne verden fuldt og helt. Og selvom lyset en dag går ud, kan livet rumme dødsforagtende aktioner såsom kys, elskov og håndtryk: ”Det haster med det kys. Den kommer før du tror. Den drømmeløse søvn.”

Da jeg var i start-20’erne…startede jeg for alvor min egen livsbane. Jeg blev kærester med Elena, flyttede til Paris og fandt på idéen til Vores Europa.

Jeg ville ønske, at jeg dengang… havde været bedre til at få flere gode venner og allierede.

Når jeg har fri, synes jeg, det bedste er at… lege. Jeg holder af at tænke, at essensen af det at blive voksen er at kunne lege på et højere niveau. Tænk hvilke lege, vi kan kaste os ud i med vores evner og penge og hatte og bolde og værksteder. Det er utroligt. I det hele taget synes jeg barndommens ”Kan du lege?” er et bedre spørgsmål end det kedsommelige ”Hvordan går det?”.

Jeg glæder mig til…det første hold på Nye Rejsende starter i august 2021. Stilen bliver dristig, levende, legende, skabende, modig, generøs, forundret, beslutsom, handlekraftig, nysgerrig. Jeg har ikke selv brudt mig særlig meget om at gå i skole, så jeg glæder mig til at skabe en særlig undervisningsform, jeg selv holder af; der skal være noget på spil!

Du kan læse mere om Nye Rejsende her – og mere om alle dem, der udgør Johan Borups Højskole her.

Peter Laugesen Nye Rejsende Vores Europa Johan Borups Højskole portræt solnedgang
Peter Laugesen maleri johan borups højskole nye rejsende
Peter Laugesen træer solnedgang nye rejsende
Peter Laugesen Nye Rejsende Johan Borups Højskole