fbpx
KANALEN Johan Borups Højskole fem bedste råd til en ung forfatter ida marie hede kristina stoltz jonas eika ida holmegaard Elisabeth Skou Pedersen

5 GODE RÅD

til den unge forfatter

Blogindlæg posted 26.03.2021

‘LÆS MEGET’. ‘VÆR MODIG’. ‘STJÆL’… Vi har samlet 5 skønne forfattere og litteraters bedste råd til den unge forfatter.  De har alle fem det tilfælles at de er/har været med til at øve vores forfatterelever i at sanse og læse den verden, vi er en del af.

KRISTINA STOLTZs BEDSTE RÅD TIL EN UNG FORFATTER

“Når man skriver en tekst, og man ikke synes, den er, lige som man gerne vil have den, så må man ikke bare lægge den fra sig, men få nogen til at læse den og få diskuteret den igennem. Og så skal man skrive igen. Og lave en ny gennemskrivning. Og lave en ny gennemskrivning. Og lave en ny gennemskrivning…”. Kristina Stoltz er forfatter og mentor på vores forfatterlinje. Hun har en lang række værker bag sig, senest Paradis Først der udkom i 2020. Hun har både skrevet digte, noveller, børnebøger og romaner, og modtaget flere priser og legater for sit forfatterskab. Læs mere om Kristinas forfatterskab her

IDA MARIE HEDES BEDSTE RÅD TIL EN UNG FORFATTER

”Mit bedste råd til en ung forfatter er at prøve at være så modig, som du kan. Der er jo rigtig mange forventninger til litteraturen: hvad den skal være, og hvad den skal repræsentere? Der er også mange spændende tendenser i litteraturen. Alt det er spændende at skrive sig ind i, men det er også rigtig vigtigt nogle gange at glemme, at man skriver til en offentlighed, og at glemme læseren og lige fortabe sig lidt og hengive sig til sproget og til det materiale, man sidder og arbejder med.”

Ida er forfatter til otte bøger, i 2020 udkom Suget. eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer? Hun modtog i 2015 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Og så underviser hun på Forfatterlinjen, lær Ida bedre at kende her.

jonas eikas BEDSTE RÅD TIL EN UNG FORFATTER

“I skal forsøge at gå i kontakt med noget andet sprog end jeres eget. Stjæl sætninger fra de bøger, I læser, de sætninger som giver jer energi eller synes at bære på en særlig rytme. Stjæl dem og begynd jeres tekster med dem eller sæt dem ind midt i. ”

Da Jonas Eika var forbi og undervise på forfatterlinjen, spurgte vi ham om hans bedste råd til en ung forfatter. Jonas har gået på Forfatterskolen i København og har en lang række priser bag sig for sin novellesamling Efter Solen  bl.a. fik han Nordisk Råds Litteraturpris 2019.

 

IDA holmegaards BEDSTE RÅD TIL EN UNG FORFATTER

”Prøv at læse alt muligt fra forskellige steder. Læs dansk litteratur, oversat litteratur, ny litteratur, gammel litteratur. Prøv at se om man kan finde noget, man synes er virkelig fedt og spørge sig selv om, hvad det præcis er ved de her tekster, man synes, der er så spændende? Hvad er det de gør, som man så godt kan lide?”

Ida er forfatter og uddannet fra Forfatterskolen i København, har undervist på vores forfatterlinje på flere semestre, og været gæst på scenen til HÖST Nordisk Litteraturfestival. Herudover er Ida vært på litteraturpodcasten Bølgerne og har bidraget til forskellige tidsskrifter, udgivet en række essays og et radiodrama hos AKT1.

Elisabeth skou pedersens BEDSTE RÅD TIL EN UNG FORFATTER

“Mange tekster og skriveprocesser starter selvfølgelig med en idé og en forestilling om, hvordan det kunne være fedt, at den færdige tekst endte med at se ud. Men mens man skriver kan den her idé om den færdige perfekte tekst godt komme til at tårne sig op foran som en mur, som gør, at det måske nogle gange kan være svært overhovedet at komme i gang.”

Elisabeth er kulturskribent, ph.d. i Litteraturhistorie, og så er hun leder af forfatterlinjen.

Du kan læse mere om vores forfatterlinje her. Eller finde flere gode råd til unge kunstnere på KANALEN her.