fbpx
Byttemarked & Babyplants

Byttemarked & Babyplants:

At opdage ressourcer, hvor andre ser affald

Blogindlæg posted 22.02.2020

Onsdag eftermiddag havde eventholdet på Johan Borups Højskole arrangeret byttemarked. Her var der mulighed for at bytte tøj og planter på bæredygtig manér i samarbejde med GRO SELV.

GRO SELV er et åbent fællesskab af unge, der eksperimenterer med at gøre bæredygtighed mere virkeligt og praktisk i små og store projekter gennem upcycling, genanvendelse og sæsonbaserede oplevelser.

I forbindelse med byttemarkedet har vi stillet projektleder for GRO SELV, Martha Nørgaard en række spørgsmål om bæredygtighed, byttehandel & babyplants.

Hvad er formålet med et byttemarked?

I GRO SELV holder vi byttemarkeder for at ruske op i vores forbrugsvaner og praktisere en anden måde at tilegne sig ”nye” ting – og samtidig få en god oplevelse med i hatten. På et byttemarked giver man noget videre, man ikke har brug for og tager det med sig, man kan bruge. Ved at praktisere den handling, træner man sin genbrugspraksis og forhåbentligt forlænger det genstandenes levetid.

Hvorfor har I valgt at arrangere et byttemarked og ikke et loppemarked?

Et byttemarked handler om at have en anden tilgang til ressourcerne end den gængse – det kan noget særligt, når penge ikke fylder en masse. Eleverne valgte dog at have et lille lækkert barsalg, hvorfra alt overskuddet doneres til Fashion Revolution. På den måde støtter eventen også en relevant organisation økonomisk.

Hvordan har det været at skulle samarbejde på tværs af GRO SELV og eventholdet på Johan Borups Højskole?

Det har været lærerigt. Eventholdet har haft masser af gode idéer og kompetencer, som har gjort samarbejdet meget ressourcerigt. På meget kort tid har vi skulle mødes for første gang, afstemme ambitioner, udvikle et event og afvikle hele molevitten. I GRO SELV har vi afholdt en del byttemarkeder før, og samarbejdet med eventholdet har været med til at forfine vores praksis.

Hvordan kommer bæredygtighed til udtryk i selve planlægningen af dette event?

Vi bestræber os på en så bæredygtig proces som muligt, og har, i GRO SELV, udviklet et bæredygtigheds-manifest, vi handler efter. I processen har vi tænkt over hvilke ressourcer vi har brugt, og det samme gør sig gældende til byttemarkedet i alt dets indhold. Fx har eleverne valgt at donere overskydende tøj efter byttemarkedet til herberger, og som en del af plantebyttestationen har vi været på jagt efter genstande på skolen, som man kan plante sine nye babyplanter i. Der er noget fedt i at opdage ressourcer, hvor andre ser affald.

Er du interesseret i bæredygtighed, tilbyder Johan Borups Højskole sommerhøjskolen Byen Lever, hvor bæredygtighed er omdrejningspunkt for flere af vores linjefag. Du kan læse mere om Byen lever lige her.

Byttemarked & Babyplants
Byttemarked & Babyplants