fbpx

Byen Lever

Sommerhøjskole i København

Byen Lever sommerhøjskole 2020 johan borups

Foto, podcast, krop, det bæredygtige København, naturens spisekammer

Oplev eller genoplev højskolelivet midt i København for fuld skrue. Byen Lever, der finder sted 27. juli-2. august, er en uge fuld af fordybelse og fællesskab, hvor vi arbejder aktivt med bæredygtighed, bevægelse og bevidsthed. Ugen minder på mange måder om et almindeligt højskoleår, komprimeret ned til én intens og horisontudvidende uge.

Du tilmelder dig et af følgende linjefag: FOTO, PODCAST, KROP, DET BÆREDYGTIGE KØBENHAVN eller NATURENS SPISEKAMMER, som du efter morgensamling følger sammen med dit hold hver formiddag og nogle af eftermiddagene. De eftermiddage, hvor der ikke er linjefag, kan du vælge mellem spændende valgfag. Du kan læse mere om fagene herunder. Senere på dagen byder deltagerne ind med workshops, vi chiller på tagterrassen, tager et dyp i kanalen og vi deler forskellige kulturelle oplevelser som koncerter, talks, fordyber os i byens udstillinger og så videre. Du kan se det foreløbige program for ugen her.

OBS! Du skal have en cykel for at kunne deltage på sommerhøjskolen.

Julie Sass Kursusleder Byen Lever HJohan Borups
Kursusleder Julie Sass
Piet Gitz Johansen Johan Borups Højskole
Kursusleder Piet Gitz-Johansen

linjefag

KROP – SPORT & SPIRITUALITET

Det er tid til et endeligt opgør med dualismen mellem krop og sjæl. De to hænger uløseligt sammen og det er det vi skal bruge denne uge på blive klogere på. Højskolens smukke lokaler og byens rum er vores træningsplads. I løbet af ugen dykker vi ned i mange af de muligheder for bevægelse som København tilbyder. Vi skal have pulsen op med løbe- og tekniktræning og dyrke forskellige former for styrke- og crossfittræning. Vi skal også dyrke zen-sport med afsæt i bevægelseslære, yoga, walking meditation og zen-surfing på SUP Boards. Underviser, bl.a. Julie Sass, cand. scient i idræt og højskolelærer.

"Vi skal også dyrke zen-sport med afsæt i bevægelseslære, yoga, walking meditation og zen-surfing på SUP Boards"
Sport og spirit

FOTO – TEKNIK & HISTORIEFORTÆLLING

Vi går kunstnerisk til værks, når vi oplever byen gennem vores kamera. At fotografere er poetisk i den forstand, at man kan opleve en situation imens man udtrykker sig igennem den med sit kamera. Fotografisk er det interessant at prøve at formidle en indre oplevelse af byens liv og etablere et personligt narrativ i billeder, som gradbøjes i den personlige fortolkning. I løbet af ugen arbejder vi med teknik og inspiration, og du får individuel feedback og sparring, på dine idéer og dit arbejde med foto. Ugen afsluttes med en fernisering af eget materiale fra ugen. Det er ikke et krav at du har dit eget kamera, men det er klart at foretrække. Underviser, Albert Grøndahl, billedkunstner og stifter af Magasin Lotus.

"Fotografisk er det interessant at prøve at formidle en indre oplevelse af byens liv og etablere et personligt narrativ i billeder"
Foto Byen Lever Johan Borups Højskole
Foto Albert Grøndahl Johan Borups Højskole
Billedkunstner Albert Grøndahl

PODCAST – TEKNIK & HISTORIEFORTÆLLING

Vi skal opleve byen gennem vores optager og hørebøffer. Vi vender blikket (eller snarere ørerne) både ud mod byen og ind i os selv. Hvad betyder byen for os, hvordan lyder den, og hvem er de mennesker, der lever i byen? Et hovedtema for ugen er social bæredygtighed, da byen lever i kraft af de mennesker, der bor i den. Hvordan har de det socialt, og hvad kan man gøre bedre, hvis København fremover skal være en by for alle? I løbet af ugen arbejder vi meget praktisk med optageteknik, interviewteknik, voxpops, historiefortælling og lydredigering, hvor du får både individuel feedback og sparring i gruppen. Skolen har optage-udstyr, men tag gerne din egen computer med. Underviser, Iben Foss, Journalist, tilrettelægger, kritiker og debattør.

"Hvad betyder byen for os, hvordan lyder den, og hvem er de mennesker, der lever i byen?"
Iben Foss Johan Borups Byen Lever
Iben Foss, Journalist og tilrettelægger
Johan Borups Højskole Malthe Ivarsson
foto: Malthe Ivarsson

NATURENS SPISEKAMMER – SANK & SYLT

Vi skal på eventyr i byens lokalmiljøer, opdage alle de grønne ressourcer, vi omgiver os med, og udnytte byens små oaser. På vores sanketure til eksempelvis Amager Strand og Amager Fælled får vi øjnene op for sæsonernes råvarer, råvarer som vi forarbejder og serverer i en lækker middag sidst på ugen. Hver dag byder på et nyt tema, som for eksempel: ”Tang – havets sexede grøntsag”, ”Vilde cocktails med blomster og bær”, ”Snapselaboratorium” og ”Vilde pestoer og chutneys med urter og planter”. Løbende vil vi dykke ned i vigtige emner som upcykling, genanvendelse, CO2-aftryk og grøn viden generelt. Undervisningen varetages af GRO SELV – et åbent fællesskab af unge, der eksperimenterer med at gøre bæredygtighed mere virkeligt og praktisk i små og store projekter.

”Tang - havets sexede grøntsag”, ”Vilde cocktails med blomster og bær”, ”Snapselaboratorium” og ”Vilde pestoer og chutneys med urter og planter”
GRO SELV Johan Borups sommerhøjskole
Johan Borups Byen Lever sommerhøjskole

DET BÆREDYGTIGE KØBENHAVN – BYGGERI, POESI & POLITIK

Vi skal undersøge bæredygtighed i København. Hvad er visionerne for en bæredygtig by, hvad vil det sige at bygge bæredygtigt og hvordan kan kunsten hjælpe os til at forstå (klima-) krisen og måske skabe håb? I løbet af ugen skal vi undersøge, hvad bæredygtighed betyder i København og forholde os kritisk til begrebet bæredygtighed. Vi skal besøge mennesker, der arbejder med at skabe opmærksomhed på bæredygtighed, prøve kræfter med formidling af bæredygtighed og gå på opdagelse i byen. Undervisere, bl.a. Nina Bennetsen, ph.d.-studerende, forsker i hverdagsoplevelser af det lokale bykvarter, klima og natur i byen. Lærke Hein, kulturiværksætter og head of concept and developement for UMEUS, NREP.

"Hvad er visionerne for en bæredygtig by, hvad vil det sige at bygge bæredygtigt og hvordan kan kunsten hjælpe os til at forstå (klima-) krisen og måske skabe håb?"
Byen Lever Poesi bæredygtighed
DAC-Johan Borups Hojskole - arkitektur

VALGFAG

DEBAT – REFLEKSION & ARGUMENTATION

Dine holdninger bliver udfordret og du skal udfordre andre (og læreren) i debatten om aktuelle emner. Vi undersøger hvad det er gode debattører gør, når de sætter dagsordener. Og vi arbejder med hvordan disse pointer kan overføres til dig selv når du debatterer. Faget skærper din evne til at reflektere, argumentere og debattere og højner din viden om aktuelle emner.

"Faget skærper din evne til at reflektere, argumentere og debattere og højner din viden om aktuelle emner"
Johan Borups Højskole synger Ramadan i København
Katrine Muff Johan Borups Højskole Byen Lever
Katrine Muff Enevoldsen, korleder

KOR – SYNG DIG SUND

”Det er sundt at synge”. Der findes mange undersøgelser omkring, hvordan fællessang påvirker os. Resultaterne er alle positive: Der produceres lykkehormoner i hjernen, stressniveauet sænkes, og folks hjerterytme bliver endda synkroniseret under fællessangen. På sommerhøjskole synger vi hver dag til morgensamling, men hvis du har lyst til endnu mere sang, kan du også vælge kor som valgfag onsdag og torsdag eftermiddag. Vi synger alt fra Bon Iver og Imogen Heap til klassisk musik og folkesange. Underviser, Katrine Muff Enevoldsen, komponist, korleder, sanger og højskolelærer

"Der produceres lykkehormoner i hjernen, stressniveauet sænkes, og folks hjerterytme bliver endda synkroniseret under fællessangen."

praktisk info

Som udgangspunkt sover deltagerne hjemme, ligesom man gør når man går på et almindeligt højskoleår. Men der vil i denne uge være en unik mulighed for at tilkøbe overnatning i fælles sovesal på højskolen, dette foregår efter først-til-mølle-princippet, kontakt Julie, Piet eller kontoret og hør nærmere. Hvis du ikke har et sted at bo i Købehavn og gerne vil have eget værelse kan du overnatte billigt på Danhostel Copenhagen City, som ligger 200 m. fra højskolen, du finder info om Danhostel her.

Skolen er åben fra tidlig morgen til sen aften, og vores kvalitetskøkken serverer alle måltiderne, spændende og sund mad fra hele verden.

Når du har tilmeldt dig her på siden, sender vi dig en bekræftelse på at du er optaget på kurset. Herefter modtager du en FI-kode,  som du betaler gennem din netbank.

Ved framelding senest en måned før kursusstart returneres kursusgebyret fratrukket 500 kr. i administrationsgebyr. Det samlede kursusgebyr returneres med 50% ved framelding mindst 14 dage før kursusstart. Ved framelding mindre end 14 dage før kursusstart eller udeblivelse fra kurset returneres kursusgebyret ikke.

Det er muligt via Europæiske Rejseforsikring at tegne en afbestillingsforsikring.

Du skal være fyldt 18 år for at kunne deltage i kurserne.

TILMELDING OG PRIS

Prisen for ugen er 3.800,- og 1.800,- for tidligere Johan Borups elever på lange hold. Er du studerende kan du få 500,- i rabat.  Vil du vide mere, så kontakt kursuslederne Piet Gitz-Johansen og Julie Sass på mail julie@borups.dk eller ring til kontoret på 33123445.

Tilmelding

johan borups køkken
blikketUd-borgen-johan-borups-hojskole
Johan Borups Praktisk