fbpx

Elevberetninger

“Det er SÅ sundt at komme ud af sin comfortzone og få rystet posen lidt”

Blogindlæg posted 20.09.2022

KANALEN har snakket med tidligere elever fra Johan Borups Højskole om, hvordan de oplevede at gå på skolen, hvorfor de valgte den, og hvad de har taget med sig videre. Her er det Sif, der gik på Musiklinjen i efteråret 2021. 

Hvorfor valgte du Johan Borups?

Jeg droppede ud af gymnasiet og ledte derfor efter noget, jeg havde lyst til at bruge min tid på – noget der var lystbetonet og med fokus på kreativitet. Inden jeg droppede ud, googlede jeg forskellige højskoler og fandt så Johan Borups, som var optimal for mig – jeg bor i København, hvilket vil sige, at jeg kunne beholde mit “byliv” samtidig med, at jeg havde en hverdag kun beskæftiget med ting, jeg selv havde valgt og ting jeg havde lyst til.

Hvordan er fællesskabet på højskoleN?

Miljøet var rigtig fedt på højskolen. De fleste var gode til at deltage i aktiviteter efter skole, og der blev ofte drukket øl på en bar om aftenen eller hygget på andre måder f.eks. set film i vores biograf, spillet bordtennis, lavet musik eller arbejdet videre på skoleprojekter – alt sammen af lyst.

Hvordan så en typisk dag ud for dig?

Jeg kom til morgenmad hver dag, både fordi man jo havde betalt for det, men også fordi jeg elskede morgenerne på skolen, og fordi maden var sund og lækker. Klokken 9 var der morgensamling i salen med sang fra højskolesangbogen, opråb, meddelelser og et oplæg om noget forskelligt hver dag. Herefter gik man til linjefag, som man har 4 ud af 5 dage om ugen. Én dag om ugen er der valgfag.

Kl. 12.30 var der frokost (den lækreste mad – blev forbløffet hver eneste dag, og jeg var ikke den eneste!) efterfulgt af linjefag eller valgfag, eftermiddagssnacks og så havde man fri cirka kl. 15.30. Herefter ville man enten chille på skolen, drikke kaffe på tagterassen, arbejde på noget musik, gå i butikker i området, spille spil, se en film, snakke…Det var frivilligt at blive til aftensmad, måske havde man en køkkenvagt, som man havde sammen med sin linje et par gange i løbet af semestret. Efter aftensmad var der ofte planlagt aktiviteter f.eks. “Café Sluk” (som er af samme koncept som Åben Scene), film i vores biograf, en form for workshop, nogle ville bage en kage i køkkenet, drikke øl på en bar eller lignende. Kl. 22 lukker skolen.

Hvad er det bedste ved opholdet?

Rutinen og hverdagen. Passionen fra lærerne for stedet og deres fag, den nysgerrighed de smitter med. Maden var jo også fantastisk! Og som sagt selve stedet, skolen og placeringen. Det bedste var nok, at det blev til ens hverdag, en hverdag fyldt med lyst og lys og nysgerrighed og passion og glæde.

hvordan var studieturen?

Hver linje kom på hver sin studietur, forskellige steder hen. Vi boede i et stort, smukt hus på Samsø i fem dages tid, hvor vi intenst lavede musik og lyttede og lærte af hinanden. Vi arbejdede både individuelt og sammen. Turen skabte rammer for, at vi kunne blive i den kreative proces så længe, vi havde lyst, og ikke var tynget af klokken eller lukketider. Det var virkelig fedt.

Vi startede de fleste dage med at gå en tur, hvor vi alle gik sammen med høretelefoner på og lyttede til de samme sange. At gå rundt i markerne og i solen på Samsø gav en ret fantastisk start på dagen, hvor man skulle skabe musik og have det sjovt.

Hvorfor vil du anbefale andre at tage på højskole, og har du nogle gode råd?

Der er ikke rigtig nogle gode argumenter imod at tage på højskole. Det er SÅ sundt at komme ud af sin comfortzone og få rystet posen lidt. Møde nogle nye mennesker fra nogle steder, hvor du måske ellers ikke ville have mødt dem.

For mig var det super rart at få en struktureret hverdag, der var lystbetonet. Der er bare en smittende energi på højskoler, og masser af lyst, nysgerrighed, kreativitet, pusterum og ungdom.

Et godt råd, når du tager på højskole, ville være at sætte alt andet lidt på pause imens. Hvis du kan, så sig dit job op, fortæl venner at du vil være fraværende de næste par måneder. Kobl fra alt andet end dér, hvor du er. Læg al energi i skolen, så får du helt sikkert mest ud af det.

TILBAGE TIL KANALEN