fbpx

bogreception

Til minde om morialejren

Blogindlæg posted 10.09.2021

Onsdag den 8. september skete der noget helt særligt nede i salen på Johan Borups Højskole.

Lidt over hundrede mennesker stimlede sammen for at fejre en bogudgivelse, men samtidig også mindes dét, der må betegnes som et af de største humane svigt i Europas historie: Flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.

Dokumentarist Michael Graversen har udgivet bogen “Moria in memoriam”, der i billeder og tekst mindes Morialejren (2015-2020) og er en påmindelse til os alle om, hvordan vi fra europæisk side har svigtet humanitært. “Den måde vi har behandlet mennesker på flugt eller mennesker i en søgen efter en tålelig tilværelse, må vi ikke glemme. Derfor har jeg valgt at lave bogen Moria in memoriam,” skriver Michael.

I dagene efter, at lejren brændte fuldkommen ned i september 2020, fotodokumenterede Michael den postapokalyptiske stemning i Moria. Han fortæller, at det lå ham stærkt på sinde “at dokumentere lejren, for Moria var et frygteligt sted. Et sted jeg ikke troede kunne findes i et civiliseret Europa. Igennem årene blev Moria symbolet på EU’s forfejlede samarbejde.” Sammen med Michaels fotos indeholder “Moria in memoriam” også førstehåndsberetninger fra både tidligere beboere i lejren, frivillige og sundhedspersonale fra NGO’er og fra Michael selv.

helvede på jord

Da Moria fandtes, blev den beskrevet som en af Europas værste lejre og ligefrem “helvede på jord”. Den var oprindeligt bygget til at huse 3000 mennesker, men op mod 20.000 flygtninge var stuvet sammen – mange af dem børn, hvor op mod 1300 var uledsagede. Michael – der i en årerække har dækket flygtningekrisen og forsøgt at hjælpe dens ofre gennem privat nødhjælpsarbejde – skriver ligeledes, at “(…) forholdene i Moria er alligevel noget af det værste, jeg har oplevet.”

Efter branden i 2020 blev der oprettet en ny lejr på Lesbos, Kara Tepe, som har potentiale til at blive endnu værre end Moria. Se Michael forklare om den nye lejr her.

En mindehøjtidelighed

Til bogreceptionen på Johan Borups Højskole blev der – foruden en lille takketale fra Michael selv – vist en rørende video med en hilsen fra en flygtning i den daværende Morialejr, en blot 13-årig dreng. Marie Carmen Koppel sang også to smukke sange, akkompagneret af sin far på flyglet. Selvom stemningen summede af fejring for Michaels nye bog, var alle tilstedeværende også del af en mindehøjtidelighed for Morialejren – som vi aldrig må glemme har eksisteret.

“Moria in memoriam” er udgivet på forlaget “Jensen og Dalgaard” og kan f.eks. erhverves her.

TILBAGE TIL KANALEN