fbpx
KUNSTEN AT SE Jesper Sønderaas Johan Borups Højskole Kanalen

Kunsten at se

Blogindlæg posted 05.02.2021

I dag skal vi se.

På en af de første dage med mine elever, siger jeg altid til dem, at de allerede ved rigtig meget om design og kunst, for de har brugt deres øjne, siden de blev født. Så det er sådan cirka 20 års viden, som ligger begravet i deres underbevidsthed. Jeg giver dem blot et par øvelser og værktøjer til at finde den viden frem. Alle kan blive bedre til at se på deres omgivelser på en ny og undersøgende måde.

I disse tider, hvor rigtig mange sidder hjemme i mange timer, og hvor gåture er den eneste form for underholdning, man kan søge uden for hjemmets fire vægge, er her et par gode ideer til at træne din opmærksomhed.

Først bliver vi hjemme. Du sidder i timer ind og timer ud på din hjemmearbejdsplads, og det kan godt virke lidt trivielt, men brug lidt tid på at se dit hjem med friske øjne.

Find et vindue i dit hjem. Sæt dig til rette og kig ud af det i ti minutter. Hvad indrammer dit vindue? Hvad er det du ser på? Registrer det i tankerne eller skriv det ned i en notesbog. Find tre ting du ikke har lagt mærke til før.

“Jamen jeg kan ikke se så meget ud af mit vindue. Der er bare en hæk” siger du måske. Måske er der en anden bygning, der tårner sig op og tager din udsigt. Men tro mig – der er masser af ting, du ikke har lagt mærke til i hækken og på bygningen, hvis du bare tager dig lidt tid at betragte udsigten.

Din underbevidsthed har måske lagt mærke til gråspurvene, som hopper rundt inde i hækken, men har du rigtig kigget på dem og tænkt over hvad de dog laver derinde? Hver gang jeg ser gråspurve hoppe rundt inde i en hæk, tænker jeg på at de hele deres liv lever indenfor en radius af få kvadratkilometer. Deres kvarter er mit kvarter, så jeg hilser altid pænt på dem.

Kort sagt: Sæt dig ti minutter foran dit vindue og reflekter over hvad du ser. Gentag det gerne om et par dage ved et andet vindue. Lad være med at have musik i baggrunden eller andet som kan forstyrre dig.

Den anden øvelse indbefatter, at du skal ud og røre dig. Vi skal ud og gå en tur. Vi skal på fotosafari uden kamera. Du skal bruge dine øjne til at registrere nye ting og objekter. Find ti ting på din tur som træder ud, og som du ikke har lagt mærke til før. Lad mig bare give et eksempel: Det gule skur ved det røde hus. Jeg har ikke lagt mærke til det gule skur før, jeg har gået forbi det masser af gange, men lige pludselig er det der i mit bevidste synsfelt. Hvorfor er det gult, og hvad er der inde i det?

Det gule skur bliver startskuddet til min næste fotosafari. Denne gang tager jeg mit kamera eller min smartphone med i hånden. Jeg skal nu finde ti gule ting og tage fotos af dem. Hvad du leder efter på denne tur, afhænger af, hvad du finder på din første tur. Du kan forsætte med det dit tema så længe du vil.

Du har nu trænet til din hjerne til at være mere opmærksom, og du har ikke mindst givet den en pause fra bekymringer og fra de evige nyheder om corona.

Kunsten at se er i høj grad også en træning i at være til stede i nuet. God fornøjelse.

Inspireret af Bogen The art of noticing af Rob Walker, som handler om at observere og se sine omgivelser på ny. Rob Walker er journalist og har i mange år skrevet om design i The New York Times.

Af Jesper Sønderaas
Leder af Designlinjen

Jesper Sønderaas byline

tilbage til kanalen