fbpx
Top fem kanalen Michael Møller Johan Borups Højskole

Top fem

Den lille flugt

Blogindlæg posted 05.02.2021

Netop som vi har mest brug for det, er Den store flugt blevet en umulighed. Dagene er korte og grå, nyhederne melder om nye mutationer og brugte mundbind vælter ud af skraldespandene som en konstant påmindelse om at vi lever i en pandemitid. At planlægge en forlænget weekend i Madrid er noget nær umuligt og tre uger på en balinesisk strand har taget form af rent fatamorgana.

Jeg elsker Den lille flugt i København; muligheden for at komme ud af sin lejlighed, hoppe på cyklen og for en stund forsvinde fra det menneskehav, der mentalt tager form af omvandrende smittebærere i en zombiefilm. Her er min top fem over fantastiske tilflugtssteder i København.

 

#1 Nordhavn

Jeg hører til dem, der mestendels holder af ny arkitektur og nye boligområder, og jeg kan faktisk utrolig godt lide store dele af det, der er blevet bygget i Nordhavn. Her er de mange levn fra den tidligere frihavn samtidig fint inkorporeret i bydelen, små stykker historie, der dukker op som lommer i det moderne. Her lå Nordisk Film. Her lå Riffelsyndikatet, tyskernes våbenfabrik under Anden Verdenskrig.

De nyoptegnede gader agerer indgang til Nordhavn, før man bevæger sig videre forbi den monumentalt fascinerende containerhavn med dens to enorme kraner. Herfra går det over en sælsom blanding af industribygninger, kreativt erhverv og vindblæste marker, før man når den charmerende skudehavn for enden af halvøen. Skudehavnen er et lille samfund i sig selv, der på en vinterdag opleves som en forladt westernby og en sommerdag emmer af liv med hverdagsturister, der deler madpakke ved vandet.
Nordhavn har lidt af det hele, men ingenting, der rigtig minder om det ”normale” København i centrum og brokvartererne. Et lille parallelt København, der langsomt vil forsvinde med den videre udbygning af bydelen. Det er nu, det skal opleves.

Nordhavn Kanalen Den lille flugt Ina Jacobsen Michael Møller Johan Borups Højskole

#2 Temahaverne i Valbyparken

Jeg elsker at cykle herud en solskinsdag med en bog i tasken og en termoflaske med kaffe. Og når jeg sidder der i de små indcirklede gartnerhaver, kan jeg et kort øjeblik få fornemmelsen af at sidde i en park i Kyoto eller Beirut. Flere af haverne er helt omkranset af hæk og eftersom der sjældent er særligt mange mennesker, føles de vitterligt som små åndehuller.

Temahaverne - den islamiske have Foto: Ina Jacobsen. Tekst Michael Møller Top fem tilflugtssteder i København

#3 Vestre Kirkegård

Da jeg arbejdede på youth hostel på Nørrebro, var der mange turister som undrede sig over synet af øldrikkende picnicgæster og hyggelige barnevogns-strolls på Assistens Kirkegård. Jeg ved ikke, om det er noget udpræget dansk, men flere kirkegårde har i hvert fald en smukt ophøjet ro uden de store imposante grave, der til tider kan gøre udenlandske kirkegårde meget voldsomme.
Jeg elsker Assistensen, men bor selv tættere på Vestre Kirkegård, som samtidig ikke er helt så overrendt som Assistensen. Selv på en sommerdag kan man vandre relativt uforstyrret af de små labyrintiske stier, før man igen møder picnicfolkene ved de små hyggelige søer. Samtidig er der masser af plads – Vestre Kirkegård er landets største. Og så er der lidt kosmopolitisk flair over kirkegården, hvor der er flere trosretninger og nationaliteter repræsenteret, bl.a. en stor muslimsk afdeling og et mindre kinesisk hjørne. Et fantastisk sted at fortabe sig i relativ ensomhed.

Her på KANALEN kan du også se Dicki Lakhas videoportræt af Vestre Kirkegård med lydspor af Michael Møller.

Vestre Kirkegård KANALEN tilflugtsteder København Michael Møller februar 2021

#4 Fiskerihavnen i Sydhavnen

Ligesom i Skudehavnen i Nordhavn findes her sådan en unik nybyggerstemning. Selvom det ikke er meget mere end et kvarter fra Københavns centrum, føles det virkelig som at komme til en helt isoleret lille verden, hvor fiskerhytter med rodede baghaver grænser op til triste barakker, der emmer af lyssky handel efter mørkets frembrud og eventyrligt udformede huse, der ser ud som om en arkitekt her har kunnet udleve sine vildeste drømme. Der er hyggeligt ved den lille havnefront, og selvom området er lille, er det alligevel muligt at føle sig en smule fortabt i de små gyder.

Fiskerihavnen i Sydhavnen. Tilflugtssteder i København. Top Fem af Michael Møller. Foto: Sara Amrani. KANALEN februar 2021.

#5 Amager Fælled

Selvfølgelig. Det er ganske simpelt helt unikt, at en storby har et vildt naturområde så centralt. Her er (stadig) sjældne frøer, som ikke findes andre steder i landet og om sommeren er dette et af de steder, man kan høre nattergalen, mens man vandrer rundt på forskellige stykker Danmarkshistorie. To af bakkerne er f.eks. bygget på resterne af den gamle nationalbank. Bevæger man sig lidt længere ud mod Kalvebod Fælled, går man rundt på et stykke inddæmmet land, som blev skabt som et arbejdsløshedsprojekt under Anden verdenskrig for at undgå at sende danske arbejdsløse til den tyske hær.

Amager Fælled Kanalen tilflugtssteder i København Michael Møller Jesper Sønderaas februar 2021

God tur!

Af Michael Møller
Leder af Musiklinjen 

Michael Møller byline foto

TIlbage til kanalen