fbpx
Forstandertanker coronakrisen til evaluering
Foto: Robin Iborn

Forstandertanker

Coronakrisen til evaluering

Blogindlæg posted 03.06.2020

Coronakrisen har efterhånden stået på meget længe. Vi har hver i sær siddet derhjemme isoleret fra vores familie, venner, kollegaer og bekendte. Men har det været det rigtige at gøre? Var der noget, vi kunne have gjort anderledes?

I søndagens klumme i Politiken foreslår forstander Bjørn Bredal, at vi bruger coronakrisen til at undersøge, hvad vi tænker om os selv og vores samfund samt ser nærmere på, om vi har handlet hensigtsmæssigt i denne svære situation?

At handle uværdigt

”Danmark gjorde som store dele af verden: satte et bestemt aspekt af fysisk sundhed, virusbekæmpelsen, over alle hensyn. Det kan man kun gøre i en kort periode, for mennesket er meget andet end krop, fysik og biologi. Den død og de lidelser, der undgås, bringer andre lidelser og andre former for død med sig”, skriver Bjørn i sin klumme.

Trods Danmark har fokuseret på virusbekæmpelse og dermed formået at beskytte de udsatte og holdt massedøden fra døren, er det ifølge Bjørn ikke foregået helt uden konsekvenser: ”…vi har ladet mennesker dø i total ensomhed og isolation, fordi vi frygtede, at de ville smitte. Og der har været døde, som ikke har fået en værdig begravelse på grund af vores skræk for, at de levende skulle smitte hinanden. Det er uværdigt, og det er uhyggeligt, for det vidner om, hvor uafklaret et forhold til selve det at være menneske, en gammel kulturnation som Danmark kan have. Er vi guder, som aldrig skal dø? Er vi dyr, som blot skal overleve? Nej, vi er mennesker.”

Et særligt ønske

Bjørn udtrykker efterfølgende et ønske om et større fokus på mennesket, kulturen og særligt de unge: ”Det danske Folketing vil nedsætte en gruppe af hurtigt arbejdende eksperter, som skal evaluere hele coronaforløbet. Gid dog, der blandt disse eksperter må sidde mennesker med kompetencer, der rækker ud over det politiske, økonomiske og medicinske.”

Afslutningsvis appellerer Bjørn til en evaluering af coronakrisen: ”Ja, gid vi alt i alt må vurdere vores gøren og laden under coronakrisen på en skala, der går fra værdigt til uværdigt.”

Du kan læse hele debatindlægget i søndagens udgave af Politiken (kræver abonnement). Du kan også finde flere forstandertanker her.

Bjørn Bredal
Forstandertanker coronakrisen til evaluering
Foto: Robin Iborn