fbpx
Livsfilosofi-valgfag-johan-borups

Forstandertanker

Giv os mere perspektiv og videre horisont

Blogindlæg posted 24.04.2020

Har man læst George Orwells dystopiske roman 1984, kan man i en vis grad drage paralleller til det samfund, vi i øjeblikket befinder os i som følge af Covid-19 pandemien. Vi lever naturligvis ikke under et fuldkommen totalitært styre, men vores tilværelse er nu engang begrænset af myndighedernes retningslinjer og anbefalinger.

På Johan Borups Højskole følger vi selvsagt regeringens anvisninger, og har derfor valgt at rykke det igangværende højskoleophold ind i den digitale verden, så vi kan være sammen hver for sig. I vores digitale univers forholder vi os til denne særlige situation. Her forsøger vi på vores egen kunstneriske måde at give et  perspektiv til Covid-19 pandemien.

At lytte til andre eksperter:

I lørdagens klumme stiller forstander Bjørn Bredal sig kritisk overfor samfundets snævre kommission af beslutningstagere under coronakrisen:

”Vi har myndigheder, som giver retningslinjer og anbefalinger, som vi naturligvis skal følge, og som politikerne agerer efter. Epidemiologer og andre medicinske eksperter må være dem, der fører ordet i faglig forstand, og selvfølgelig skal vi rette os efter deres råd og påbud, sådan som de alt i alt formuleres af Sundhedsstyrelsen. Men vi har vel også alle et ansvar for at tænke med og tage stilling? Veje risici og ofre op imod de liv, der reddes? Lytte til andre eksperter end de medicinske og andre meningsdannere end de politiske?”, skriver Bjørn i sin klumme.

Bjørn uddyber efterfølgende med en reference til en af 1980’erne største skikkelser: ”Vi er for tiden i helt særlig grad »ude på eksistentialerne«, med et udtryk af Søren Ulrik Thomsen. Ude på eksistentialerne er det ikke læger, der er eksperter. Eksperter på liv og eksistens er kloge mennesker af alle slags, præster, psykologer, filosoffer og hverdagens mange folk med forstand på moral og etik. De må med ind i det rum, hvor de store beslutninger træffes. En større samtale må vi have. Mere perspektiv, videre horisont. Også en samtale hen over tidsaldre og kulturer.”

Erfaringer fra fortiden:

Afslutningsvis bevæger Bjørn sig mere end 400 år tilbage i historien, og referer til Montaigne, der var borgmester af Bourdeaux, da byen blev ramt af pest i 1585. Også Montaigne måtte gå i karantæne, som vi selv gør det i dag. For Montaigne førte denne karantæneprægede tid til essayet ’Om vores udseende’, der bygger på de tanker og erfaringer, han gjorde sig under sit karantæneforløb. I sin klumme kommenterer Bjørn på Montaignes essay: “Under epidemien havde ’almindelige menneskers tankegang’ gjort et stort indtryk på Montaigne. Folk døde med en form for naturlighed, som han gerne ville lære af og grunde over.”

Du kan læse hele debatindlægget i lørdagens udgave af Politiken.  Du kan også finde flere forstandertanker her.

DEN DIGITALE HØJSKOLE

Vi vil gerne invitere offentligheden indenfor til  nogle af alle de ting, der foregår i vores digitale højskolefællesskab. På den digitale højskole mødes vi hver morgen kl. 9.00 til morgensang og morgensamling, efterfulgt af undervisning på linjefagene. Vi får også daglige bevægelsestip fra Julie Sass, der har taget Urban Movement indenfor i karantænen. Og så har vi glæde af vores køkken-team Charlotte Grønlykke og Molly Carlsens TV-køkken, der viser opskrifter til lækre billige retter, bagetips og anekdoter. Vi har daglige ’Gør-det-selv-med-Jakob-Pedel’ tips til hvordan man kan fixe og optimere sit hjem, nu når tiden er til det. Vi skal også på CPH:DOX festival, på hjemmebesøg hos elever i karantæne, til Corona-koncerter, til Zoom-fest og ferniseringer. Følg med her på hjemmesiden, på vores facebookside og instagram.

Den digitale højskole – blogopslag, morgensang, opskrifter mm.

Bjørn Bredal