fbpx
Kor Valgfag Johan Borups Højskole

FORSTANDERTanker

LYT TIL DIN EGEN – OG DE ANDRES – MELODI

Blogindlæg posted 16.01.2020

Forrige søndag fløj havde vi besøg af massevis af sommerfugle i den store sal Johan Borups Højskole. Ikke af den slags, man kan se flyve rundt, men de usynlige, der flyver rundt i maven, når man står på tærsklen til noget nyt og ukendt. Salen var nemlig fyldt op af vores nye forårshold; 95 elever fra Danmark, Sverige, Norge og Tyskland. “Smukke, unge mennesker”, som forstand Bjørn Bredal kaldte dem i velkomsttalen med reference til Kim Larsens sang fra 1988.

Hovedlinjerne fra Bjørns velkomsttale kan du også læse i lørdagens udgave af Politiken, hvor han opfordrer højskoleelever så vel som alle andre til at lytte efter deres egen melodi, men også de andres. Og her refererer han til endnu en Kim Larsen-sang:

“Kim Larsen synger igen noget klogt i ’Om lidt bli’r her stille’. Han spørger: »Fik du hørt din melodi?« Tænk, hvis de smukke unge mennesker flyver ud i verden til sommer og har hørt hver sin melodi. Det ville være noget,” skriver han.

LYt og Find musikaliteT

I talen – og i klummen – opfordrer Bjørn til at gå imod fremherskende samfundsidealer om hastighed og forbrug, og i stedet give sig selv sig selv lov til at stoppe op, lytte efter og finde musikalitet:

“Musikalitet. Sans for melodier. Sans for rytmer, harmonier og disharmonier. Også de andres melodier. Lyt! Også til samfundets melodier, til verdens larm og universets dybe grundtone.

Det ville jeg ønske for de smukke unge mennesker: musikalitet. Der er så meget vilje i verden. Der er så meget med mål og styring, planer, stræb og grådighed. Så meget umusikalsk og så mange døve øren. Præstationer for præstationernes skyld.

Du kan læse hele Bjørns klumme her (kræver abonnement). Eller finde flere forstandertanker her.

Bjørn Bredal
Højskolesangbogen Johan Borups Højskole