fbpx
Kristina Stoltz forfatter Fotograf: Martin Reinhard
Fotograf: Martin Reinhard

GLædeligt gensyn

KRISTINA STOLTZ ER TILBAGE

Nyhed posted 11.01.2022

Når vi åbner porten for vores nye hold elever på mandag, er det med Kristina Stoltz tilbage som en fast del af lærerstaben ved Frederiksholms Kanal.

Kristina har undervist hos os siden 2017, og bl.a. etableret og ledet vores forfatterlinje. Efter hun modtog Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2019, har vi haft fornøjelsen af hende som gæsteunderviser og som optrædende på vores egen HÖST Nordisk Litteraturfestival. Og vi er nu henrykte over at hun – med to nye tilføjelser til sit forfatterskab (Cahun og Paradis Først) – kommer tilbage som en fast del af højskolen og vores forfatterlinje.

Kristina kommer også til at undervise på tværs af vores linjer på et helt nyt valgfag ‘I lys og mørke’. Gennem samtaler, skal hun sammen med eleverne undersøge de både lyse og mørke sider ved tilværelsen. De kommer til at lede efter den gode samtaleform og afprøve forskellige teknikker og måder at tale sammen på. Hvad er den gode samtale? Hvornår finder den sted? Når man mindst venter det i bilen på vej til Jylland? Eller sker det under mere kontrollerede omstændigheder involverende flere personer end kun to? Kan man planlægge den gode samtale? Kan man øve sig i samtalekunsten? Alt dette vil de sammen forsøge at finde ud af.

Kristina bliver også vært for en række podcastsamtaler der, ligesom valgfaget, vil undersøge de både lyse og mørke sider ved tilværelsen. Hver måned, i takt med aftenerne bliver lysere, inviterer hun en ny samtalepartner ind i højskolens bibliotek til ”samtaler i mørket” og ”samtaler i lyset”.  

Lyt til Kristina

I går udgav Gutkind Forlag tre af Kristinas romaner som lydbøger. Æsel (2011), På Ryggen af en Tyr (2014), og Som Om (2016) indlæst af Kristina selv. ”Indlæsningsugerne var lidt som at møde gamle venner og kærester; karakterer jeg havde glemt, nogen var jeg vokset fra, nogen kunne jeg pludselig mærke, at jeg havde savnet, nogen satte mig i kontakt med nye karakterer og nye tanker om sproget, tanker om hvorfor litteraturen bliver ved med at være så afsindig vigtig for mig, at læse den, men også at indgå i den århundreder lange samtale som litteraturen er! Samtalen med de døde og med de levende. Selvfølgelig husker jeg, da jeg skrev de bøger, specifikke perioder i mit liv, hvor skriveprocessen fandt sted, hvor jeg boede, researchfaser, rejser, men samtidig er det, som om en anden har skrevet dem. For det føles stadig som en umulighed at skrive bøger, ligesom det gjorde i begyndelsen. Det er som at starte forfra hver gang. Hvordan skriver man overhovedet en roman? Hvordan er det muligt? Vil det nogensinde lykkes igen?! Åh, det håber jeg. Jeg vil da i hvert fald nok gøre et forsøg,” skriver Kristina.

Læs mere om Kristina Stoltz her og på hendes hjemmeside: kristinastoltz.dk
Valgfag: I lys & mørke
Linjen: Forfatterlinjen