fbpx

Flyt verden

Med Læger uden Grænser

Flyt verden sommerhøjskole læger uden grænser msf johan borups højskole
Foto: Cécile Desaint

FLYT VERDEN – PÅ SOMMERHØJSKOLE med læger uden grænser

Hvordan er det at arbejde i verdens brændpunkter? Og hvordan kan du selv gøre verden til et bedre sted?

Tag på sommerhøjskolen ‘Flyt Verden’ med Læger uden Grænser d. 21.-27. juni 2021 og find ud af det!

Du lærer om, hvordan en humanitær nødhjælpsorganisation arbejder, men også om hvordan du selv kan være med til at gøre verden til et bedre sted som frivillig, aktivist og debattør. Og så bliver du klogere på dagsaktuelle problemstillinger ift. sundhed og nødhjælp rundt omkring i verden.

OM Programmet

Dag 1: 50 år med medmenneskelighed

På sommerhøjskolens første dag får I en god introduktion til både Læger uden Grænser og Johan Borups Højskole. Vi tager på virtuelt besøg af Læger uden Grænsers tidligere direktør i Danmark, Jesper Brix, der har over 20 års erfaring i organisationen, og som vil fortælle om det at være udsendt. Vi skal høre om organisationens arbejde de sidste 50 år, og så skal vi selvfølgelig alle sammen få hilst ordentligt på hinanden og rystes godt sammen.

Dag 2: Den etiske skildring

Hvordan rapporterer man fra krig og nød – og hvordan gør man det etisk forsvarligt? Det skal vi diskutere om tirsdagen, der handler om den etiske skildring. Her får vi blandt andre besøg af dokumentarfotograf Mads Nissen, der i sit prisvindende arbejde sætter fokus på nogle af tidens største globale udfordringer, så som ulighed og brud på menneskerettighederne.

Dag 3: Gentænkning af humanitarisme

Onsdag skal vi debattere racisme – både i humanitært arbejde og vores egen dagligdag. Vi får besøg af både forskere og praktikere til at gøre os klogere, og så skal vi også høre om, hvordan Læger uden Grænser arbejder med dekolonisering af sundhed. Og så skal vi tage stilling til nogle af de dilemmaer, mennesker møder, når de er på flugt fra krig og klimaforandringer.

Dag 4: Adgang til medicin og vacciner

Torsdag handler om adgangen til medicin og vacciner – eller manglen på samme. Vi inviterer både politikere og medicinalindustri til paneldebat, høre om Læger uden Grænsers erfaringer med epidemier, og så skal vi arbejde konkret med, hvordan man selv kan være med til at sikre, at nødhjælp når ud til dem, der har brug for det.  Vi kommer selvfølgelig også omkring COVID19 og alle vaccinerne.

... og så skal vi arbejde konkret med, hvordan man selv kan være med til at sikre, at nødhjælp når ud til dem, der har brug for det. 
Flyt verden sommerhøjskole johan borups msf læger uden grænser
Foto: Cécile Desaint

Dag 5: Aktivisme – ude og hjemme

Fredag får vi besøg af Tarek Omar, der giver konkrete redskaber til, hvordan man kan blande sig i den offentlige debat. Og så skal vi prøve kræfter med en simulation af de udfordringer, Læger uden Grænser møder i deres arbejde ude i felten.

Dag 6: HUMANITÆRT ARBEJDE I KRISETIDER

Lørdag stiller vi skarpt på, hvordan nye kriser og udfordringer ændrer vilkårene for humanitært arbejde, også de benhårde forhold nødhjælpsorganisationer arbejder under, når de også bliver et mål for krigens bomber. Dertil skal vi prøve kræfter med en simulation af de udfordringer, Læger uden Grænser møder i deres arbejde. Vi arbejder også videre med, hvad man selv kan gøre for at ‘flytte verden’. Om aftenen slutter vi af med en stor og festlig sommermiddag.

Dag 7: Tak for i år

På sommerhøjskolens sidste dag møder vi lidt senere og spiser brunch. Så evaluerer vi ugen og siger tak for i år.

Praktisk:

Vi åbner for tjek-in kl. 8.00 om mandagen (husk coronapas), og programmet begynder med morgensamling kl. 9 med morgensang, morgengymnastik og oplæg. Tirsdag til lørdag er der morgenmad fra kl. 8.15, og morgensamling kl. 9. Søndag spiser vi brunch kl. 11 og evaluerer fra 12 til 13, og herefter er sommerhøjskolen slut.

Vi følger myndighedernes anbefalinger for at undgå spredning af COVID19. Deltagere på sommerhøjskolen skal møde op med coronapas om mandagen, og har derudover mulighed for at blive testet på højskolen i to gange i løbet af ugen, hvis de endnu ikke er færdigvaccinerede.

MØD BLANDT ANDRE

Direktør for Læger uden Grænser, Malin Palmér, Pressechef i Dignity Tarek Omar, HR-chef i Læger uden Grænser, Merete Engell, sygeplejerske og tidligere udsendt Kamma Skaarup, dokumentarfotograf Mads Nissen, ph.d.  ved Copenhagen Business School Pernille Bærendtsen, strategisk seniorrådgiver hos Læger uden Grænser, Tammam Alaoudat, kommunikationsdirektør i Læger uden Grænser Rasmus BAastrup Nielsen, psykolog Mozhdeh Ghasemiyani, kampagnerådgiver for Læger uden GRænser, Lara Dovifat, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforenignen Mikkel Møller Rasmussen, MF og udviklingsordfører (S) Daniel Toft Jakobsen, professor i global miljøsundhed Flemming Konradsen, forkvinde for Læger uden Grænser Heidi Christensen, håndværker og tidligere udsendt for Læger uden Grænser Kasper Hauerberg Wolthers, jurist, debattør og forfatter Tarek Hussein, læge og tidligere udsendt for Læger uden Grænser Mads Geisler, sygeplejerske og tidligere udsendt for Læger uden Grænser Astrid Opstrup … og mange flere.

Se det samlede program her.

... nye kriser og udfordringer ændrer vilkårene for humanitært arbejde.

praktisk info

Da Johan Borups Højskole ikke har nogen sengepladser, sørger kursusdeltagerne selv for overnatningen i København. Man kan overnatte billigt på Danhostel Copenhagen City, som ligger 200 meter fra skolen. Du finder Danhostel her.

Skolen er åben fra tidlig morgen til sen aften, og vores kvalitetskøkken serverer alle måltiderne, spændende og sund mad fra hele verden.

Når du har tilmeldt dig her på siden, sender vi dig en bekræftelse på at du er optaget på kurset. Herefter modtager du en FI-kode,  som du betaler gennem din netbank.

Ved framelding senest en måned før kursusstart returneres kursusgebyret fratrukket 500 kr. i administrationsgebyr. Det samlede kursusgebyr returneres med 50% ved framelding mindst 14 dage før kursusstart. Ved framelding mindre end 14 dage før kursusstart eller udeblivelse fra kurset returneres kursusgebyret ikke.

Det er muligt via Europæiske Rejseforsikring at tegne en afbestillingsforsikring.

OBS! Skulle det vise sig, at vi må aflyse grundet COVID-19, betaler vi naturligvis hele kursusprisen tilbage.

Du skal være fyldt 18 år for at kunne deltage i kurserne.

Læs mere om Læger uden Grænser og deres arbejde rundt omkring i verden her.

TILMELDING OG PRIS

En uges kursus koster 3.800 kroner, og vi giver 500 kroner i rabat til studerende og Feltpartnere hos Læger uden Grænser (husk at angive dit Feltpartner-nummer).

Tilmelding

Unge under 30 kan søge om et stipendium og komme med til 950 kr. ved at skrive en ansøgning til ina@borups.dk senest 11. juni kl. 12. Læs mere her.

Vi tager forbehold for fejl og enkelte ændringer i programmet.

msf sommerkursus johan borups
Foto: Ina Jacobsen
Flyt verden læger uden grænser msf johan borups højskole
Foto: Cécile Desaint