fbpx

Havets Håndværk

Valgfag

Havets Håndværk Johan Borups Højskole

Lær havet at kende, lær kunsten at sejle. Hver onsdag tager vi på havet!

Verdenshavet begynder nemlig i Frederiksholms kanal – lige uden for skolens vinduer – og har ingen ende der fra. Vi følger vores længsel mod det fremmende det ukendte, en længsel som er selve drivkraften i livet, og vækkes af eventyret, der spejles i havets krusninger foran os. Vi har alle sammen længslen i os, for vi er født nysgerrige. Nysgerrige på hvad der er på den anden side, bag horisonten, under overfladen.

På valgfaget kommer vi til at arbejde med sejlads, praktisk sømandskab, havforståelse, vejr, vind, knob, syning, planlægning, maritime fællesskaber, overgivelse, kontrol, havets kulturhistorie, og tid. Faget er både praktisk, kulturhistorisk og filosofisk. Vi samler det hele i vores logbog, vores riggerpose og i vores skarpe blik langt ud over den blå horisont.

"...sejlads, praktisk sømandskab, havforståelse, vejr, vind, knob, syning, planlægning, maritime fællesskaber, overgivelse, kontrol, havets kulturhistorie, og tid"
Havets Håndværk Johan Borups Højskole

På faget er havet det interessante. Vi lærer det at kende, overgiver os til det og følger dets melodi. Havet er en port til verden. Det forbinder mennesker, byer, lande, kontinenter og har gjort det længe før mennesket. Derfor skal vi lære sejladsens kunst, det farlige, det befriende, det skræmmende og det forløsende. At mestre havet er et håndværk og en kunst, som alle kan lære.

Det er også en mental indstilling, som man kan lære utrolig meget af. Vores ramme – havet, er fundamentalt ukendt og uforudsigelig og det kræver kunnen, erfaring, og håndelag. Det er en forening af hånden og åndens arbejde, der gør det muligt at forfølge eventyret gennem naturens egne kræfter.

Vi kommer på havet så meget vi kan. Vi sejler i vores store røde verdensomsejlersejlskib Nerthus, som ligger tæt ved skolen, når vejret tillader det. Og vi øver håndværk, teori, og besøger maritime centre i nærheden, hvis vejret ikke er til at sejle.

Joachim Refn underviser på ‘Havets Håndværk’.

 

"Når man kan et håndværk, kan man se mulighederne i sit materiale og udleve sine drømme!”
Havets Håndværk Johan Borups Højskole