fbpx

Stipendier til unge fra det dansk-tyske grænseland

FRIPLADS I EFTERÅRET

GRATIS HØJSKOLEOPHOLD i EFTERÅRET 2024?

Er du ung fra det dansk-tyske grænseland? Så har du mulighed for at søge om en friplads til at gå på Johan Borups Højskole – den kunstneriske højskole midt i København.

Skolen ligger ved Frederiksholms Kanal lige over for Christiansborg.

Stipendiet dækker et semesters undervisning inkl. materialer, rejseudgifter og tre måltider om dagen. Semestret varer 20 uger fra 4. august til 21. december 2024.

Du skal selv finde et sted at bo i byen. Vi hjælper vores kommende elever med links til diverse grupper og hjemmesider til boligsøgende.

Du får en unik mulighed for at skabe dig et netværk og ”tage hul på København” i fællesskab med andre unge fra hele Norden. På højskolen kan du få et kvalificeret pusterum til at åbne for din kreativitet, få ny inspiration og finde ud af, ad hvilken vej du vil gå.

Johan Borups Højskole er et kreativt og kunstnerisk mødested. Vi har syv linjer: Design, Rejse & Kunst, Arkitektur & Kunst, Forfatter, Dokumentarfilm, Teater & Scenekunst og Musik samt en række spændende valgfag.
Vi har nogle af landets dygtigste undervisere, og i kraft af vores beliggenhed har vi i løbet af året mange besøg af anerkendte og interessante gæstelærere. Skolen er også et kulturhus med koncerter, talks, debatter og litteraturfestival.

Højskolen er dit hjem, mens du går her: Skolen er åben fra tidlig morgen til sen aften, og vi har morgensamling, morgen-, middags- og aftensmad hver dag, samt masser af aftenarrangementer på skolen. Du kan læse meget mere om livet på højskolen her.

HVORDAN ER DET AT GÅ PÅ HØJSKOLEN?

Vi har i løbet af de sidste år haft en del dansk-tyske elever på højskolen. Her fortæller nogle af dem om, hvad de fik ud af deres ophold:

Praktisk

Er du interesseret i et stipendium til efterårssemestret 2024, så send snarest, og senest 4. maj 2024 kl. 12.00 en mail med din ansøgning og emneordet ’Grænselandsstipendium’ til borups@borups.dk.

Fortæl om dig selv og din baggrund, fortæl hvilken af højskolens linjer du er interesseret i – og giv grunden til, at det er lige netop dig, der skal modtage et stipendium. Husk at skrive dit telefonnummer på ansøgningen, så vi kan få fat på dig.

Vi forventer at kunne give dig svar senest i løbet af maj.

Stipendiet er skattepligtigt, og du skal selv huske at oplyse beløbet til SKAT som B-indkomst.

Send din ansøgning senest 4. maj kl. 12.00!

Lærke Futtrup, ELEV PÅ DOKUMENTARFILMLINJEN, EFTERÅRET 2019

“Højskolen har helt sikkert givet mig en større forståelse for mig selv, og jeg føler, at jeg har udviklet mig meget under opholdet, og er blevet mere sikker på mig selv. Jeg gik på dokumentarfilmslinjen, og blandingen mellem fiktion og fakta var helt perfekt, mens jeg mødte en masse inspirerende mennesker. Højskolen fik altid en til at føle, at man blev taget seriøst ift. til ens idéer og ens følelser. Min horisont blev i høj grad udvidet, og jeg føler mig utrolig heldig over at være blevet introduceret til så meget kultur. Der var alt fra kor, til yoga og teaterforestillinger. Derudover begyndte jeg min uddannelse et halvt år efter mit ophold på Borups sluttede, og det er helt sikkert ikke en tilfældighed. For det første satte højskolen mange tanker igang hos mig, om at jeg godt kunne tænke mig at være journalist, mens jeg også blev bekræftet i, at det er i Danmark, jeg vil læse, og føler mig tryg (jeg kommer jo fra Sydslesvig). Jeg har sidenhen også været tilbage på Johan Borups til sommerhøjskole.”

Lærke Futtrup elev dokumentar sydslesvig
Lærke Futtrup. Foto: Mads Cornelius

Christopher Warnke, elev på Teater & Scenekunstlinjen, efteråret 2019

“Johan Borups Højskole har en afgørende fordel i forhold til andre højskoler, og den er personalet. Højskolens undervisere er overordentligt dygtige og engagerede, men fordi de ikke er fuldtidsansatte, og højskolen har denne unikke beliggenhed i Københavns hjerte, står underviserne med den ene fod solidt plantet i deres individuelle brancher og udvikler deres faglighed ved siden af deres virke som højskolelærere. Underviserne er gavmilde og hjælpsomme, når det drejer sig om at udvikle elevernes netværk og skabe muligheder, selv efter afsluttet højskoleophold. (…)

Unge fra grænselandet får mulighed for at opholde sig i en spændende studieby som København og hurtigt skabe sig et netværk af venner med ofte vidt forskellige baggrunde, der deler deres interesser. Eleverne stifter på højskolen hurtigt bekendtskab med det nordiske, som man i Nord- og Sydslesvig har meget mindre berøring med end i København. Til gengæld får de andre elever på højskolen gennem os elever fra Nord- og Sydslesvig kendskab til det flerkulturelle grænseland. Sydslesvigere især får stor gavn af et ophold på højskolen, da det giver dem et forhold til København og kontakter uden for deres egen kreds samtidig med, at man som sydslesviger udvikler sine danske sprogkundskaber.”

Christopher Warnke
Christopher Warnke. Foto: Mads Cornelius

Olivia Binding Jakobsen, ELEV på FORFATTERLINJEN, Efteråret 2020

“For mig var det at gå på Johan Borups forfatterlinje helt afgørende. Det var her jeg fandt ud af, at jeg ville leve af at skrive eller det er i hvert fald drømmen. Inden tiden havde jeg længe været i tvivl om den specifikke vej, men med den professionelle undervisning, de dedikerede elever og det gode sammenhold følte jeg mig virkelig inspireret som spirende kunstner. Selvom man ikke ønsker at være udøvende kunstner bagefter er Johan Borups et virkelig godt sted. Alle har deres forskellige grunde og individuelle mål hvilket giver den gode diversitet.

Udover linjerne er der jo mange forskellige valgfag så man kan sagtens udfordres og få andre nye kompetencer foruden dem man får på sin linje.”

Olivia elev forfatter
Olivia. Foto: Malthe Ivarsson