fbpx

200 på vej sydfra

Højskolen får besøg fra Grænselandet

 

Nyhed posted 04.02.2019

I morgen ankommer 200 unge elever fra to danske gymnasier, Duborg-skolen og A. P. Møller Skolen, syd for den dansk-tyske grænse til Johan Borups Højskole. Sammen med højskolens elever skal de diskutere demokrati, identitet, ungdom og indflydelse.

Den store workshop i morgen vil blive faciliteret af en række elev-ambassadører, der er engageret i det arbejde, som Grænseforeningen laver både nord og syd for grænsen. Besøget er en del af et større samarbejde mellem netop Grænseforeningen og Johan Borups Højskole.

“Alle unge mennesker lever i et grænseland, og de unge i det tysk-danske grænseland gør det på en særlig bevidst og lærerig måde. Johan Borups Højskole dyrker det nordiske sprog- og kulturmøde, og derfor har vi en stor kærlighed til grænselandets aktualitet, historie og mennesker,” fortæller Bjørn Bredal, forstander på Johan Borups Højskole.

”Vi har et oplysende interessefællesskab med højskolerne. I dette samarbejde med Johan Borups Højskole er oplysningen tovejs. Højskolens elever får mulighed for at blive klogere på grænselandet og møde mindretallet ’i levende live’, mens de unge fra mindretallet møder højskoleverdenen og andre unge,” siger Gunvor Vestergaard, pædagogisk konsulent i Grænseforeningen.

Forud for tirsdagens store workshop har eleverne på Johan Borups Højskole fået et historisk rids over udviklingen og strømningerne i grænselandet, samtidig med at fire elev-ambassadører fra de to danske gymnasier i Tyskland har givet en eksklusiv morgensamling og deltaget i et af højskolens torsdags-valgfag, Ugens Tema, om de mange forskellige måder, man kan have en identitet på.

I 2020 er det præcis 100 år siden, at Genforeningen fandt sted, hvor Danmark fik Sønderjylland tilbage.