fbpx

DEBAT

Skabelsen af fremtidens børn – kan EU gøre noget?

Torsdag 2. november 2023 kl. 10:45

I 2024 er der valg til Europaparlamentet – som en opvarmning dertil har vi i samarbejde med erhvervsjurist og stand-up komiker Mette Frobenius inviteret en ekspert og tre unge EP kandidater til en debat om EU/Europaparlamentsvalget – med særligt fokus på hormonforstyrrende stoffer og stoffernes indvirkning på fertilitet, under overskriften:

Skabelsen af fremtidens børn. Kan EU gøre noget? 

Det går nemlig ikke så godt med fertiliteten for danske unge, for vi får sværere ved at få de børn, vi gerne vil have på naturlig vis. Hormonforstyrrende stoffer er en del af forklaringen på problemer, for både æg og sædceller bliver påvirket, så mange par skal i dag have hjælp til befrugtningen.

Men hvad kan EU gøre i reguleringen af de hormonforstyrrende stoffer? Er det et individuelt forbrugeransvar at tjekke varedeklarationen på tøj, køkkenting, plejeprodukter og fødevarer – eller skal producenterne tage mere ansvar? Og har vi overhovedet noget at erstatte de hormonforstyrrende stoffer med?

Vi tager også en snak om Europaparlamentsvalget i 2024. Hvorfor det er vigtigt at stemme, hvem der har magten i parlamentet – og hvorfor unge generelt stemmer mindre en ældre?

Vi har som sagt inviteret tre unge kandidater fra hhv. Ø, S og Konservative, samt Terje Svingen der er forskningsgruppeleder på DTU (hvis primære formål er at bidrage til bedre beskyttelse af mennesker mod skadelige effekter af miljøkemikalier). Til at moderere debatten er stand-up komiker og erhvervsjurist Mette Frobenius.

Deltagere:

Terje Svingen, forskningsgruppeleder DTU (hvis primære formål er at bidrage til bedre beskyttelse af mennesker mod skadelige effekter af miljøkemikalier)

Frederikke Hellemann, kandidat for Ø til Parlamentsvalget (online fra Bruxelles)

Mathias Kring Niebuhr, Kandidat for S til Parlamentsvalget

Maria Pryds, Kandidat for Konservative til Parlamentsvalget

Ordstyrer: Mette Frobenius, stand-up komiker og erhvervsjurist

DEL 1: 

Mette Frobenius holder oplæg om Europaparlamentet, de danske medlemmer af Europaparlamentet og valget til juni 2024.

Terje Svingen (DTU) kommer med et oplæg – og har et par opfordringer til politikerne.

DEL 2:

Dialog med salen – med Terje, Maria og Mathias. Mette Frobenius er ordstyrer.

2. nov. 2023
10:45-12:15

SALEN
Johan Borups Højskole
Frederiksholms Kanal 24
1220 København K

ENTRÈ: Gratis
Tilmelding: borups@borups.dk