fbpx
Anne-Lise Marstrand Jørgensen folkeprofessor Johan Borups Højskole København

Folkelig forelæsning

En flod i bevægelse#2

Tors. 1. nov. kl. 17.00-19.00 2018

Kom og oplev den anden i rækken af folkelige forelæsninger om angst og depression, ved Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Den kendte forfatter og menneskerettighedsaktivist Anne Lise Marstrand-Jørgensen blev i foråret udpeget til folkeprofessor ved Johan Borups Højskole. Hun følger efter Adam Holm, som i 2017 var den første på posten. Hun holder tre folkelige forelæsninger her i efteråret under overskriften “En flod i bevægelse”.

Temaerne for de tre forelæsninger er #1 “børn”, #2 “voksne” og #3 “eksistens”. Anne Lise vil dele noget af den indsigt hun har fået i arbejdet med sin kommende bog ’En flod skal være i bevægelse’ (udkommer på Gyldendal 5. oktober), en bog med erindringer og samtaler om angst og depression, bl.a. vil hun berøre hvordan vi hver især er nødt til at finde vores egen vej. At vi kan udveksle erfaringer og finde mod til at eksperimentere ved at vide, at verden er større og rummer langt flere muligheder end dem, vi møder på en given behandlers kontor. At vi hver især er langt mere og langt støre end vores diagnoser og lidelser og kampe.

Som 12-årig fik Anne Lise Marstrand-Jørgensen diagnosen depression af en psykiater, der satte hende i medicinsk behandling. I en alder af 20 år mente samme psykiater, at hun skulle forberede sig på at tage medicin resten af livet. På det tidspunkt tog hun sagen i egen hånd: Trappede helt ud af medicinen og undersøgte i stedet mulighederne for alternativ behandling og terapi.

Mange mennesker med depression og angst er konstant i tvivl om, hvorvidt de gør det rette. I arbejdet med bogen har Anne Lise haft samtaler med nogle af de forskere og eksperter, som arbejder med evidensforskning inden for angst og depression, for at blive klogere på, hvilke muligheder for behandling der er i dag, og for at få stillet sin nysgerrighed i forhold til, hvordan det psykiatriske og alternative behandlingsmuligheder ser ud i dag og for at blotlægge deres – til tider direkte modstridende – holdningsforskelle.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen har det godt i dag. En del af hemmeligheden er, at hun har lært sig selv at kende i alle de år, hvor hun har måttet leve med, at mørket findes som en lurende mulighed og en truende afgrund. Hver dag rummer sin egen disciplin, etableret for at holde sindet i vater. Hendes personlige opskrift lyder i al sin forsimplede enkelthed således: Meditation, åndelig disciplin, fysisk træning, kunst, at rette blikket mod verden i stedet for kun mod sig selv. Og dertil mange, mange år med forskellige former for terapi.

Torsdag d. 25. oktober, kl. 17.00 #1 “Børn”
Torsdag d. 1. november kl. 17.00 #2 “Voksne”
Torsdag d. 15. november kl. 17.00 #3 “Eksistens”

Anne Lise Marstrand-Jørgensen kan også opleves på Johan Borups Højskole både ved HÖST Nordisk Litteraturfestival 2018 som finder sted 5.+6. oktober, og til Litteraturensamlerind hvor hun er vært.

FOLKELIG FORELÆSNING

Store sal, kl. 17.00

ENTRÉ

Gratis: billet kræves – kan bestilles her