fbpx

Det levende bord

Valgfag

bæredygtighed, ANSVAR & AKTIVISME

Det Levende Bord et et valgfag på på Johan Borups Højskole, der handler om bæredygtighed, ansvar og aktivisme. Det handler om at forstå, hvor den mad, vi putter i munden, kommer fra, og hvordan vi selv kan påvirke produktionen.

Det er også et fag om værtskab, formidling, mad og drikke.

Hvert semester kulminerer faget i en middag med flere retter mad og gode vine til. Middagen er et symposion med taler om bæredygtighed.

Gæsterne, der inviteres til middagen, er folk der på forskellige måder er interessenter i forhold til økologi og bæredygtighed – pionerer og aktivister inden for bæredygtig fødevareproduktion og gastronomi, politikere og interesseorganisationer fra alle dele af spektret osv. Tanken er, at gæsterne her kan møde hinanden og tale i hyggelige og uformelle rammer og indgå i en større dialog om, hvordan vi gør Danmark mere bæredygtigt.

“Det Levende Bord et et valgfag på på Johan Borups Højskole, der handler om bæredygtighed, ansvar og aktivisme.”
Refshaleøen Amass Det Levende Bord Johan Borups Højskole

den grønne dagsorden

Eleverne på valgfaget er værter ved middagen. Det er dem, der byder velkommen, serverer ved bordene, står i køkkenet osv.

Til middagen er flere af gæsterne inviteret til at holde taler om deres perspektiv på den grønne dagsorden. Højskolens fine festsal, hvor middagen foregår, har en lang historie. I 30erne blev der holdt anti-fascistiske foredrag. En del af de der senere skabte modstandsbevægelsen, mødte hinanden på skolen – på tværs af klasseskel. På samme måde ønsker vi at vores skole, i dag, kan være et samlingspunkt og mødested for dem der vil være med til at sikre vores planets fremtid.

I månederne op til middagen har eleverne på Det Levende Bord talt om økologi, biodynamik, spisevaner og landbrugspolitik. De har mødt nogle af de fremmeste pionerer inden for bæredygtighed og gennemsigtighed på gastronomiscenen i København og omegn, og de har duftet, smagt og debatteret sig frem til sammensætningen af aftenens menu.

UndervisNINGEN

Det Levende Bord-forløbet strækker sig over seks onsdage. Her får eleverne vejledning fra de to undervisere, Tina Rolle og Ina Jacobsen, men skal også på sanketure, til vinsmagning, på besøg hos landbrug, restaurationer og bæredygtighedsaktivister. Tidligere har de besøgt Amass, L’esprit du Vin, Apollo Bar, Brus, Coop, Svanholm m.fl.

Tina Rolle Det Levende Bord Johan Borups Højskole
Tina Rolle, kok
Ina Jacobsen Johan Borups Højskole
Ina Jacobsen
Det Levende Bord - Valgfag
Det Levende Bord Valgfag