fbpx

inspiration

bål bål bål

Blogindlæg posted 11.06.2021

Solen skinner fra en skyfri himmel. Blæsten suser ind fra marken og eleverne sidder ved klapborde midt i den høje græsplæne. Nogle skærer knoldselleri, gulerødder, tomater og spidskål, andre passer bålet, mens et par stykker er gået på tur efter nye rabarber i den nærmeste vejbod.

For et par uger siden var jeg på tur til det smukke, bakkede ”Rusland” med Arkitektur & Kunst-linjen. Stedet var linjeleder Dicki Lakhas lille, hyggelige sommerhus på en mark i Dronningmølle. Missionen var: BÅLMAD.

Jeg er egentlig idrætsuddannet, men har ved siden af det en stor passion for madlavning, især også for mad tilberedt over bål. For mig, som højskolelærer, kan jeg ikke lade være med at give de passioner, jeg har i mit liv, videre til eleverne. Og jeg tror egentlig, at mange af de interesser jeg har, hvad enten det er som privat person eller som højskolelærer, alle sammen kredser om en fællesnævner:…det fælles, det samlende – fællesskabet.

En af de ting, man virkelig kan være fælles om, er måltidet. Det arbejde, der ligger i at tilberede et måltid sammen, det at koge, stege eller grille råvarerne på et bål, som man selv omhyggeligt har passet og plejet, for så at nyde det sammen i naturens smukke omgivelser, er noget helt unikt. Det er som om, at smagene bliver stærkere, og smilene bliver bredere.

opskrift på bålmad

Nå, tilbage til missionen: BÅLMAD. Menuen for dagen var:

Fladbrød med ratatouille og grillet halloumi, toppet med koriander. På siden grillet spidskål med smør og salt samt saltede, stegte padrons. Selvfølgelig skulle vi også have en cocktail med hjemmelavet rabarbersirup i glasset.

Eleverne knoklede for at få det hele klargjort, og mens ratatouillen simrede på bålet, og spidskålen lå indpakket i sølvpapir og smør, gik snakken livligt om bordene. Nogen nåede endda en tur forbi Tegners smukke skulpturpark.

Tiden kom endelig til finalen: Måltidet! Jeg stod ved bålet og kiggede over på eleverne, der satte tænderne i den bålmad, de selv havde været med til at lave. Samtalen drejede sig meget om maden, måske mere end normalt? Det kan også være, det er noget, jeg bilder mig ind, men entusiasmen var i hvert fald stor. På vej hjem i bussen var der brede smil og trætte øjne. En dag i naturen gør godt for både fællesskab og nattesøvnen! Du skulle simpelthen prøve det!

Hvis du har lyst, er opskriften ret simpel. Du skal bruge:

  • Brænde
  • Bålsted / bålfad
  • En stor rist En støbejernsgryde, gerne to stk.
  • Sølvpapir foliebakke eller støbejerns pande

Ratatouille (løg, hvidløg, squash, aubergine, tomat, chili, gulerødder og knoldselleri skæres i tern og indkoges med en god sjat olie, lidt vand, balsamico, salt og peber i gryden)

Padrons (ristes i olie og salt på pande / i foliebakke)

Spidskål (deles i fire, pakkes ind i sølvpapir med en god smørklat og salt)

Halloumi (skæres i skiver og steges på pande / foliebakke)

Koriander (til topping)

Fladbrød (varmes på risten og fyldes med ratatouille, halloumi og koriander)

Rabarber cocktail:

  • Rabarber skæres i tern og indkoges med rigeligt sukker (1:1), vanilje og lidt vand. Der skal bruges cirka 3 cl pr. drink
  • Fyld glasset godt op med isterninger
  • Tilsæt cirka 4 cl gin pr. drink
  • Tilsæt cirka 2 cl citronsaft pr. drink
  • Top med danskvand

 

Velbekomme!

 

Af Julie Sass

Mentor, viceforstandervikar og underviser på Urban Sport

Julie Sass bylinefoto

 

TILBAGE TIL KANALEN