fbpx
Signatur Julie Sass KANALEN Johan Borups Højskole

Signatur

at lære for livet

Blogindlæg posted 26.02.2021

Rummet, hvor Binit Vasa fra designlaboratoriet SPACE10 sidder i en solbeskinnet blå veloursofa, er et af højskolens smukkeste. Han er inviteret af kunstner og højskolelærer Anika Lori til at tale om sit arbejdsliv med en gruppe elever på valgfaget My Own Boss. På valgfaget My Own Boss besøger eleverne alle mulige forskellige mennesker, som fortæller om deres krøllede karriereveje. Eleverne skal så portrættere bosserne både i tekst og på video. 

Da jeg så videoen og læste teksten om Binit, bed jeg mærke i, at han sagde, at han arbejdede som generalist hos SPACE10. Først tænkte jeg: generalist, det vil man jo ikke være? Vil man ikke hellere være specialist – én, der ved noget særligt og én, der går forrest?

Jo mere jeg har tænkt over det, jo mere går det op for mig, at svaret for mig er nej. For det er fedt at være generalist! En generalist er en person, som ved noget om mange ting. Generalist er ofte en betegnelse, man bruger om DJØF’ere, men for mig som højskolelærer giver det faktisk også mening at kalde mig generalist. I mit arbejde handler det om at kunne se både det faglige, det sociale og det menneskelige i et større eksistentielt perspektiv.

Livet som højskolelærer spænder over mange felter. Eksempelvis skal man være fagligt skarp, følge med på faglige trends, kunne arbejde tværfagligt, være en rollemodel, være social, og så videre… Og faktisk gælder det samme højskoleeleverne! Man kunne fristes til at sige, at det er for hårdt arbejde at skulle udfylde alle de roller. Men det er netop dét, at livet på højskolen strækkes i et stort og nysgerrigt spændingsfelt mellem faglighed og sociale relationer, der giver muligheden for, at man kan udvikle sig som en god højskolelærer- og elev.  

Som højskoleelev skal man have lov til at famle. Man skal have lov til at tro, at man skal én ting når man starter på højskole, for så at finde ud af at retningen skal vendes 180 grader. Den faglige og sociale famlen er en del af den proces, som er med til at forme de skønne elever, vi år efter år sender ud af den grønne port. Hurra for famlen, hurra fra generalister og hurra for at turde kaste sig ud i nye ting.

I denne uges udgave af Kanalen kommer vi ind på livet af nogle af skolens tidligere elever. I saunasnakke, tekst og video hører vi om deres usikkerheder, men også om deres tanker, virkeligheder og livssyn. Du får også mulighed for at blive klogere på dig selv. Du kan udfordre dine tegnekundskaber med tre små tegneworkshops af kunstner og højskolelærer Carl Krull. Du kan også give dig selv en kropslig udfordring med en Urban Træningssession med Julie Sass og Nanna Leegaard. Du kan udfordre din sangstemme og synge med Katrine Muff Enevoldsen. Og slutteligt kan du få et trygt skulderklap af skolens forstander Bjørn Bredal.

Glæd dig til at lukke op for denne uges udgivelse af Kanalen.

Af  Julie Sass
Mentor, konstitueret viceforstander og denne uges redaktør på KANALEN

Julie Sass bylinefoto

tilbage til kanalen