fbpx
Gammeldags hvedeboller

Opskrifter

Gammeldags hvedeboller

Blogindlæg posted 09.06.2020

Er du ved at være træt af dine venners corona-surdejsprojekt? Savner du en god gammeldags hvedebolle med tandsmør? Så har vi en lækker opskrift til dig. En herlig omgang hvedeboller uden de store dikkedarer. Her er hverken kerner eller grove melsorter, men en hyggelig bedstemorbolle til en kop kaffe eller the. Hvis de ikke bliver spist i en ruf, så smager de også virkelig godt ristet.

Bollerne er nemme at bage, og de skal ikke hæve længe. Hvis du er heldig at være indehaver af en røremaskine, så brug den, men ellers kan du også røre på gammeldags manér i hånden.

Det skal du bruge:

3 dl mælk
50 g. smør
30 g. gær
500 g. økologisk hvedemel, du kan også vælge at skifte 100 g. hvedemel ud med fx fuldkorns Ølandshvedemel.
1 tsk fint salt
2 tsk sukker

Sådan gør du:

Kom mælk og smør i en gryde og varm det forsigtigt op til smørret er smeltet. Når det er fingervarmt (ca. 37 grader) så hældes det op i skålen på røremaskinen.

Gæren smuldres ned i mælken og røres ud. Bland hvedemel, sukker og salt i en skål og kom det ned i røreskålen. Ælt i ca. 8 minutters tid. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen hæve i 60 minutter.

Efter hævning skal dejen slås ned. Kom den ud på et meldrysset bord og form til boller og sæt dem til efterhævning i 30 minutter med et viskestykke over.

Sæt ovnen på 200 grader og lad forvarme.  Når bollerne er færdighævet skal de pensles med vand.

Sæt bollerne ind i midten af ovnen.  De skal have ca. 20 minutter. Tjek om de er færdigbagte ved at vende dem om og slå på bagsiden af bollerne. Lyder de hule, er de færdigbagt. Tag bollerne ud af ovnen og sæt dem til afkøling på en rist.

Velbekomme fra Johan Borups Højskoles køkkenteam.

Gammeldags hvedeboller
Gammeldags hvedeboller