fbpx

Den Humanitære Højskoledag

Flyt Verden med MSF og Johan Borups Højskole

11. november 2023

Ved årets Humanitære Højskoledag: Flyt Verden sætter Læger uden Grænser og Johan Borups Højskole fokus på, hvordan klimaforandringerne skaber humanitære og sundhedsmæssige udfordringer – og hvad løsningerne er.

Sammen med en lang række danske og internationale forskere, klima-eksperter, aktivister og humanitære og klima-organisationer inviterer vi dig til at deltage i vores heldagsprogram fyldt med forskellige oplæg, paneldebatter og interaktive sessioner om klimaforandringernes humanitære konsekvenser, så som fejlernæring, epidemier, fordrivelse og konflikter.

Vi glæder os til at se dig og sammen blive klogere på klimaforandringernes humanitære- og sundhedsmæssige udfordringer!

*

PROGRAM

09:30-10:00: Check in

10:00-10:30: Velkomst og dagens program

10:30-11:00: Øjenvidneberetning fra Pakistan: Når klima-katastrofen rammer
Mie Terkelsen (Sygeplejerske og tidligere udsendt med Læger uden Grænser til Pakistan) og Danish Malik (Emergency and Environmental Health/WASH ekspert for Læger uden Grænser)

11:00-11:30: Åbningstale om Danmarks rolle i den globale klimakamp ved Dr. Hans Kluge, regional direktør for WHO (på engelsk)

11:30-12:30: Det store billede: Hvad ved vi om de humanitære og sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringerne?
Paneldebat med Flemming Konradsen (Professor i Global Sundhed og Senior Vice Præsident, Novo Nordisk Fonden), Toke J. Rogbo-Bengtsson (Anticipatory Action, Rådgiver i Røde Kors) og Martin Schønemann-Lund, (Læge, PhD og Formand for Læger for Klimaet). Moderator: Julia Raavad, Læger uden Grænser.

12:30-13:30: Frokost

13:30-13:45: Fysisk aktivitet

13:45-14:00: Introduktion til 3 “Deep Dive” sessioner: Kom tættere på klimaforandringernes konsekvenser

14:15-15:15: Deep Dive Sessions
Deltagerne kan vælge mellem tre spor, hvor de møder en ekspertgruppe på tæt hold og kan gå i interaktiv dialog om nogle af de helt store udfordringer, som den humanitære sektor møder og som bliver forværret af klimaforandringerne. Sporene er:

1.Klimakrise, fødevarekrise og sundhedskrise: Interaktivt panel med Andreas Hansen (Chef for World Food Programme, Nordisk Kontor), Karin Linda Schiøler (Forsker, Københavns Universitet) og Anne Bach Nielsen (Forsker, Københavns Universitet). Moderator: Vibeke Brix Christensen, Læger uden Grænser.

2. Vand, sanitet og hygiejne – en forudsætning for sundhed (på engelsk): Interaktivt panel med Leo Tremblay (Lead på “Humanitarian Action on Climate and Environment (HACE)  – Climate Adaptation and Malaria Anticipation Project”, Læger uden Grænser Canada), Adam Jacobi (Repræsentant for WaterAid Danmark) og Iben Rasmine Østergaard (Team lead på WASH og Early Childhood Development (ECD), PlanBørnefonden).

3. Klimaets konsekvenser for konflikt og fordrivelse: Interaktivt panel med Rasmus Stuhr (Generaldirektør for Care Danmark), Emmanuel Raju (Direktør for the Copenhagen Centre for Disaster Research inter-institutional research center (COPE) and Associate Professor at the Global Health section at the Dept. of Public Health) og Ninna Nyberg Sørensen (Senior Researcher at Danish Institute for International Studies). Moderator: Valentine Parnas, Læger uden Grænser.

15:15-15:45: Kaffepause

15:45-16.30: Udstilling og dialog: En grøn humanitær sektor?
Udstilling med eksempler på innovationer i den humanitære sektor og dialog med Alma García (Rådgiver på Climate Resilience ved Folkekirkens Nødhjælp) og Bo Strange Sørensen og Junaid Khan (Læger uden Grænser, Transformational Investment Capacity) samt Eric Dupont (Tidligere FN-ansat og ansvarlig for grønne indkøb).

16:30-17:30: Paneldebat om vejen fremad: Løsninger og anbefalinger i vejen til og efter COP28
Med Marcus Taulborg (Ungdomsdelegeret, Ansvarlig for klima), Rasmus Stuhr (Generaldirektør for Care Danmark) og Rasmus Nordqvist (SF, Kandidat til Europa-Parlamentet 2024 og medlem af ledelsen for det Europæiske Grønne Parti). Moderator: Joaquim Hempel (Læger uden Grænser).

17:30-17:45: Afslutning og tak for dag 
Ved Heidi Christensen,  Præsident for Læger uden Grænser Danmark.

18:00-19:00: Vi byder på et glas – og du kan møde nogle af MSF udsendte fra projekter, der har set klimakrisen tæt på
Deltagerne kan møde nogle af MSF’s International Mobile Staff (IMS), som har arbejdet på projekter, hvor klimaforandringerne begynder at bide. Her vil du høre deres personlige historie og motivation for at arbejde med humanitært arbejde. Du kan stille spørgsmål og interagere. Baren vil være åben.

*

 

DU KAN LÆSE MERE OM OPLÆGSHOLDERNE LIGE HER

FIND RELEVANTE LINKS OG MATERIALER HER

*

BAGGRUND

Klimakrisen er også en sundheds- og humanitær krise. Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer klimaforandringerne som den enkeltstående største sundhedstrussel, som menneskeheden står overfor.

Læger uden Grænser er også vidne til, hvordan klimaforandringerne – med temperatur- og havniveaustigninger – rammer udsatte og marginaliserede mennesker hårdest, forværrer uligheden i adgang til sundhedsydelser samt øger de humanitære behov globalt. Vi ser vektorbårne sygdomme på nye tidspunkter og nye steder, vi ser fejlernæring grundet tilbagevendende fødevarekriser – og vi ser menneskeliv sat på spil af hyppige naturkatastrofer og levegrundlag, der smuldrer. Som humanitær organisation responderer vi og andre organisationer med humanitære indsatser ved disse katastrofer og kriser, men med de drastisk øgede behov er spørgsmålet, hvor langt vores ressourcer strækker?

Sammen med Johan Borups Højskole sætter Læger uden Grænser fokus på, hvordan klimaforandringerne skaber humanitære og sundhedsmæssige udfordringer – og på hvad løsningerne er. Sammen med en lang række danske og internationale forskere, klimaeksperter, aktivister og klima- og humanitære organisationer vil Den Humanitære Højskoledag være fyldt med forskellige oplæg, paneldebatter og interaktive sessioner om klimaforandringernes humanitære konsekvenser, så som fejlernæring, epidemier, fordrivelse og konflikter.

Dagen finder steder i opløbet til COP28 i Dubai, hvor sundhed, nødhjælp samt fødevaresikkerhed og fejlernæring for første gang figurer på det officielle program. Vi spørger ind til, hvad den danske position til disse dagsordener er – og hvad vi kan håbe på at få ud af dette globale event for at adressere sundhedskonsekvenserne og de humanitære konsekvenser af klimakrisen.

*

TILMELD DIG HER