pride
lgbt+ Kulturanbefalinger
I denne weekend kulminerer World Pride og EuroGames i København med en kæmpe fest. I ugens KANALEN fejrer vi LGBT+ bevægelsen og anbefaler events, bøger, film, performances og musik.
Rigtig glædelig Pride – både i denne uge, men også altid, hele tiden!
events:
fredagsbar og talk
Den 20. august kl. 17 kan man nyde en fyraftensdrink, mens der er talk med Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i organisationen LGBT+ Danmark, og Andreas Gylling Æbelø, rådgiver og foredragsholder. De vil behandle spørgsmål som; Hvad har LGBTIQ+ opnået? Hvordan er det sket? Er der mere at kæmpe for herhjemme og i så fald hvad?
Link til begivenheden her.
rainbow children
Ved BLOX er der under Pride Week legeplads for regnbuefamilier, hvor børn som voksne kan føle sig genkendt. Der vil også være workshops, installationer, koncerter m.m. Læs mere her.
bøger:
MAGGIE NELSON ARGONAUTERNE (2015)
Pressefoto.
VIRGINIA WOOLF ORLANDO (1928)
Den vilde roman om den unge mand Orlando, der på meget casual lever over flere århundreder, på kontinenter og som en morgen vågner og er blevet kvinde. Romanen var en kærlighedserklæring til Virginia Woolfs elskerinde Vita Sackville-West.
LUKA IDA HOLMEGAARD HOW TO BE A MAN (2021)
“How To Be a Man” er Luka Ida Holmegaards (hen/hens) genskrivninger af diverse internetguides til, hvordan man bliver og kan være en mand. De små tekster hedder bl.a. “Lav din seksuelle energi om til forretningssucces”, “Vær en allround alpha” og “Hold dig ren, selv hvis du bor i skoven”. Smukke illustrationer af C Clement (den/den) og design af Robin Mientjes (hun/hende).
“How To Be a Man” kan købes hos Den Sorte Diamant, Det Lilla Rum og BRØG Litteraturbar. Tjek også Luka Ida Holmegaards “LOOK” ud – en fuldstændig fantastisk essaysamling om tøj, tekstiler og modens indflydelse på vores læsning af hinanden og os selv.
Hør iøvrigt Luka Idas bedste råd til en ung forfatter her.
Pressefoto.
Jonas eika Efter solen (2018)
En novellesamling med sci-fi-præg, der blandt andet kredser om begær, dystopier, væsker, queerness, krop(pe), realisme og magi. Eika modtog Nordisk Råds Litteraturpris 2019 for udgivelsen (hvor han holdte denne legendariske tale), og det er en bog, der bare må læses. Den kan købes hos Forlaget Basilisk her.
Hør Jonas Eikas bedste råd til en ung forfatter her.
CECILIE NØRGAARD HAN HUN HEN (2021)
Cecilie Nørgaard formidler viden om køn og diversitet og kombinerer kunst og videnskab i sin praksis. Bogen “Han hun hen” giver konkrete bud på en mere normkritisk børneopdragelse.
Du kan også læse mere om Cecilie Nørgaard her.
FILM:
PORTRÆT AF EN KVINDE I FLAMMER (2019)
“Portræt af en kvinde i flammer” (Portrait de la jeune fille en feu) er et sanseligt portræt af en lidenskabelig romance mellem to kvinder i 1700-tallets Frankrig: Kunstneren Marianne, der har fået til opgave at male et portræt af Héloïse til hendes kommende ægtemand. Men Héloïse vil ikke giftes og vil derfor heller ikke have malet sit portræt, så Marianne må betragte hende om dagen og i al hemmelighed male hende om natten. Mens portrættet langsomt tager form, vokser sensualiteten lige så langsomt frem og overvælder både kunstneren og hendes bedrøvede og billedskønne motiv i dette æstetiske og erotiske franske drama. Filmen kan ses gratis på Filmstriben.
PARIS IS BURNING (1990)
En mustsee dokumentar om ballroom culture i 80’ernes New York. Instruktøren, Jennie Livingston, har brugt seks år på at indsamle interviews med nøglefigurer inden for New Yorks ball-verden, og filmen giver den fineste indføring i, forståelse og omsorg for en meget smuk, meget rørende, helt igennem fierce subkultur. Se den på Netflix eller Filmstriben.
performances:
Dryppende stof – sapfos fragmenter
I et samarbejde mellem Glyptoteket og Copenhagen Opera Festival har Mathilde Böcher & Jules Fischer skabt performancen “Dryppende stof – Sapfos fragmenter”. Sapfo var en græsk digter og sanger i det antikke Grækenland, og det er hendes digte om kærlighed, eros og guddommelighed, der danner udgangspunkt for musikken, dansen og performancen som helhed. Efter tusindvis af år er Sapfos digte stadig lige aktuelle med deres universelle temaer, som i DRYPPENDE STOF udfolder sig i en fejring af det kvindelige og en hyldest til queer-fællesskaber.
Opera-performancen kan ses den 19.- 28. august på Glyptoteket. Billetter kan købes her.
Pride
Syv queer performere fra fem forskellige lande deler deres personlige historier om stolthed og skam og inviterer publikum på en rejse gennem queer-livets verden de seneste 50 år. Forestillingen er instrueret af den anerkendte Falk Richter, der har skrevet manuskriptet i samarbejde med de medvirkende, ud fra deres egne oplevelser af at være en del af LGBT+ miljøet. Kan ses fra den 19. august til den 25. september på Det Kongelige Teater. Billetter kan købes her.
Musik:
SOPHIE
Den 30. januar i år mistede verden en spirende og talentfuld producer, sangskriver og sanger. SOPHIE blev kun 34 år gammel, men nåede at udgive et fantastisk album og adskillige singler. Musikken er eksperimentel, elektronisk, skrøbelig og voldsom på samme tid. Se musikvideoen til den smukke single “It’s Okay To Cry” fra albummet “Oil of Every Pearl’s Un-Insides” herunder:
BARBRO
Barbro Kuypers (dem/de) står bag kunstnernavnet “Barbro” og har blandt andet optrådt til Vegas udvalgte. De har udgivet fire smukke singler “U think I’m Strange??”, “I’m Fine”, “Don’t You Wait For Me” og “Sweet Liberation”. Se musikvideoen til “U think I’m Strange??” herunder:
TODRICK HALL
Vi slutter af med Todrick Halls tjekkede vokal, et skarpt beat og nogle af verdens bedste vogue-dansere. Så bliver det næsten ikke skønnere.
Af Elisabeth Skou Pedersen
Linjeleder på Forfatter
Katrine Greve Holsbo
SoMe & KANALEN
Ina Marie Ernø Jacobsen
PR, Events & Projektleder
Julie Sass
Mentor, viceforstandervikar og underviser på Urban Sport