Byen Lever (udsolgt)
Sommerhøjskole i København
(Dette kursus foregik i 2020. Find BYEN LEVER 2021 her)
Foto, podcast, Teater & Scenekunst, URBAN sport, kunst & arkitektur, det levende bord
Kurset er udsolgt, men du kan komme på ventelisten, så kontakter vi dig hvis der skulle blive en plads ledig inden opstart.
Oplev eller genoplev højskolelivet midt i København for fuld skrue fra 27. juli til 2. august 2020. Byen Lever er en uge med fordybelse og fællesskab, der på mange måder minder om et almindeligt højskoleår komprimeret ned til én intens uge.
Du tilmelder dig et af linjefagene, som du kan læse meget mere om nedenfor. Linjefagene fylder mest i skemaet, men der er også fælles kor med Katrine Muff, workshops, sol på tagterrassen, dyp i kanalen og ture ud i København osv.
Du skal have en cykel for at kunne deltage på sommerhøjskolen.
linjefag
URBAN SPORT
Det er tid til et endeligt opgør med dualismen mellem krop og sind. De to hænger uløseligt sammen og det er det vi skal bruge denne uge på blive klogere på. Højskolens smukke lokaler og byens rum er vores træningsplads. I løbet af ugen dykker vi ned i mange af de muligheder for bevægelse som København tilbyder. Vi skal have pulsen op med løbe- og tekniktræning og dyrke forskellige former for styrke- og crossfittræning. Vi skal også dyrke zen-sport med afsæt i bevægelseslære, yoga, walking meditation og zen-surfing på SUP Boards. Underviser, bl.a. Nanna Leegaard, cand. scient i idræt og tidligere eliteløber, Line Antoft, uddannet i friluftsliv fra Norge & SUP instruktør samt Julie Sass, cand. scient i idræt og højskolelærer.
"Vi skal også dyrke zen-sport med afsæt i bevægelseslære, yoga, walking meditation og zen-surfing på SUP Boards"
FOTO – TEKNIK & HISTORIEFORTÆLLING
Vi går kunstnerisk til værks, når vi oplever byen gennem vores kamera. Det er interessant at formidle en indre oplevelse af byens liv og etablere et personligt narrativ i fotografier, som gradbøjes i den personlige fortolkning. I løbet af ugen arbejder vi med teknik og inspiration, og du får individuel feedback og sparring, på dine idéer og dit arbejde med foto. At fotografere er poetisk i den forstand, at man kan opleve en situation imens man udtrykker sig igennem den med sit kamera. Ugen afsluttes med en fernisering af eget materiale fra ugen. Som udgangspunkt skal du medbringe, eget kamera, alle kameraer er velkommen, analogt såvel som digitalt. Hvis dette ikke kan lade sig gøre kan du sende os en mail. Underviser er billedkunstner Albert Grøndahl.
"At fotografere er poetisk i den forstand, at man kan opleve en situation imens man udtrykker sig igennem den med sit kamera"
PODCAST – TEKNIK & HISTORIEFORTÆLLING
Brænder du inde med en historie, er du allerede i gang med en podcast og savner sparring, eller kunne du tænke dig at stifte bekendtskab med mediet? På Podcast arbejder vi praktisk med optageteknik, interviewteknik, voxpops, historiefortælling og lydredigering. Du får både individuel feedback og sparring. Skolen har optageudstyr, men tag gerne din egen computer med. Underviser, Iben Foss, Journalist og tilrettelægger.
"Brænder du inde med en historie, er du allerede i gang med en podcast og savner sparring, eller kunne du tænke dig at stifte bekendtskab med mediet?"
teater & scenekunst
Med afsæt i to forestillinger vil vores fokus være på handling, fortælling og billede. Vi arbejder med idégenerering og teknikker, der udvikler evnen til at skabe eget kunstnerisk materiale. Gennem research-, skrive- og improvisationsprocesser arbejder vi med at udvikle skaberlyst og performative udtryk. Begge vigtige redskaber i arbejdet med scenekunst. Vi skal arbejde både solo, i par og som samlet gruppe. Vi kommer til at afsøge de muligheder, der ligger i at bruge hinanden i den kunstneriske proces og skabe en fælles fortælling.
Ugens undervisere er Piet Gitz-Johansen, uddannet skuespiller og iscenesætter ved Akademi for Scenekunst, Norge, og Anna Balslev, Uddannet Instruktør ved Den Danske Scenekunstskole, Danmark. Begge er i gang med at udvikle på hver deres forestilling der skal spille til efteråret. På linjen bliver du inddraget i hver deres arbejdsrum. De to forestillinger I kommer til at arbejde med er Dumma Teckning, som Piet instruerer til Region teatern i Blekinge Kronoberg. Og Et Dukkehjem, som Anna instruerer til Skuespilhuset i København.
Vi vil undersøge, hvor vores scenekunstneriske udtryk mødes og inspirere hinanden sammen med jer. Åbne op for det arbejdsrum det er at starte med at udvikle en forestilling, dermed giver vi redskaber til ideudvikling og en indsigt i den proces det er at gå i workshop med et materiale. Dette vil være redskaber i kan tage med jer videre til egne projekter. Udover workshops omkring forestillingerne, vil vi også se på generel skuespiltræning og tilstedevær. Der vil være fokus på fysik og det at stille sig åben for nyt materiale. Det vil for tidligere elever på Johan Borups højskole være en videreudvikling af den træning som Piet har udviklet i undervisningsrummet, og for nye elever være en smagsprøve på det arbejde der konstant udvikles på teater og scenekunstlinjen.
"Gennem research-, skrive- og improvisationsprocesser vil vi arbejde med at udvikle skaberlyst og performative udtryk"
Det levende bord – bæredygtighed og gastronomi
Bæredygtighed er i disse år på alles læber, men hvad vil det sige? Vi skal på jagt i byen efter svaret på netop det. Landbruget har stor indflydelse på hvordan vi forvalter jordens ressourcer, men det er os i byen der sætter dagsordenen, i form af hvad vi efterspørger og køber i butikkerne. I løbet af ugen skal vi tættere på råvarerne. Vi skal smage, lave mad sammen og vi skal sanke, sylte og fermentere. Vi bliver klogere på den holistiske og cirkulære tankegang og vil kigge nærmere på den gastronomiske verden, som er så mangfoldig i vores by. Vi skal besøge nogle af de restauranter der er pionerer inden for bæredygtighed i branchen. Vi skal smage og tale om naturlig vin sammen med firmaet Sjov Saft. Og så er der det med kød- og klimabelastning, som vi lige skal have en snakket om…
Underviser, Kok, Tina Rolle
”Vi bliver klogere på den holistiske og cirkulære tankegang”
Kunst & arkitektur – bæredygtighed, forbundethed og kredsløb
Ligger nøglen til en bæredygtig verden i en stærkere følelse af forbundethed mellem mennesket og vores omgivelser?
Hvordan kan kunst og arkitektur hjælpe os til at ændre vores forståelse af klimakrisen, ikke-menneskeligt liv, naturen og dens ressourcer og kan en ny forståelse ændre vores adfærd og politiske tiltag for en bæredygtig verden?
København er, beliggende ud til havet og med sine mange kanaler, tæt forbundet til vandet.
I løbet af ugen skal vi igennem foto og tegning undersøge vandets betydning, potentiale og kredsløb i København. Ud fra undersøgelserne skal vi skabe vores eget værk og arbejde med træ, gips og betonstøbning.
Vi skal diskutere uddrag af teoretiker Jane Bennett, sci-fi fofatter Donna Haraway og feministisk filosof Astrida Neimanis, som på hver deres måde taler om begrebet “liv”, vandets kredsløb og sameksistens med naturen og andre arter. Vi får besøg af Marianne Krogh, der kuraterer den danske pavillon på årets Venedig Biennale som vil fortælle om udstillingens tema “Connectedness”
Underviser, arkitekt, kunstner og højskolelærer Sofie Højgaard Hansen
"Hvordan kan kunst og arkitektur hjælpe os til at ændre vores forståelse af klimakrisen, ikke-menneskeligt liv, naturen og dens ressourcer?"
praktisk info
Som udgangspunkt sover deltagerne hjemme, ligesom man gør når man går på et almindeligt højskoleår. Men der vil i denne uge være en unik mulighed for at tilkøbe overnatning i fælles sovesal på højskolen, dette foregår efter først-til-mølle-princippet, kontakt Julie, Piet eller kontoret og hør nærmere. Hvis du ikke har et sted at bo i Købehavn og gerne vil have eget værelse kan du overnatte billigt på Danhostel Copenhagen City, som ligger 200 m. fra højskolen, du finder info om Danhostel her.
Skolen er åben fra tidlig morgen til sen aften, og vores kvalitetskøkken serverer alle måltiderne, spændende og sund mad fra hele verden.
Når du har tilmeldt dig her på siden, sender vi dig en bekræftelse på at du er optaget på kurset. Herefter modtager du en FI-kode, som du betaler gennem din netbank.
Ved framelding senest en måned før kursusstart returneres kursusgebyret fratrukket 500 kr. i administrationsgebyr. Det samlede kursusgebyr returneres med 50% ved framelding mindst 14 dage før kursusstart. Ved framelding mindre end 14 dage før kursusstart eller udeblivelse fra kurset returneres kursusgebyret ikke.
Det er muligt via Europæiske Rejseforsikring at tegne en afbestillingsforsikring.
Du skal være fyldt 18 år for at kunne deltage i kurserne.
OBS! Det er vores klare forventning, at sommerhøjskolen gennemføres. Skulle det alligevel vise sig, at vi må aflyse, betaler vi naturligvis hele kursusprisen tilbage.
TILMELDING OG PRIS
Prisen for ugen er 3.800,- og 1.800,- for tidligere Johan Borups elever på lange hold. Er du studerende kan du få 500,- i rabat. Vil du vide mere, så kontakt kursuslederne Piet Gitz-Johansen og Julie Sass på mail julie@borups.dk eller ring til kontoret på 33123445.