Rejse & Kunst
Havet – Rejse & Kunst
Lær havet at kende, lær kunsten at rejse, lær at omdanne rejsens indtryk til kunstneriske udtryk gennem foto, video, skrivekunst og lyd!
Vi udbyder først Rejse & Kunst fra efteråret 2025. I mellemtiden kan du vælge en af vores andre seks linjer, men til gengæld vælge Havets Håndværk som valgfag hver onsdag.
Vi er både en Sørejsende og en Kunstnerisk linje
Vi sejler på vores eget skib. Her vil du lære at blive en skabende rejsende. Vi bruger rejsen på havet som metode til at fremkalde vores kunstneriske værker. I løbet af et semester tager vi på store og små ekspeditioner, hvor det kunstneriske arbejde følges med det praktiske sømandskab som samlet fundament for den kunst vi skaber på linjen.
Det ikke et krav med sejlerfaring, for du vil lære om sejlads, havforståelse, planlægning og være en del af et kunstnerisk fællesskab til havs, som byder på overgivelse, fordybelse og naturlære. Vi rejser med respekt for kultur, klima og mennesker og vi tager ansvar for vores blå planet. Vi stiller spørgsmål og søger indsigter i det ukendte, med afsæt i nysgerrige skildringer indfanget og belyst med, kamera, pen, mikrofon og film.
OM UNDERVISNINGEN
Vi er skolens tværfaglige og rejsende linje. Som elev kommer du foruden sejlads og livet til søs til at arbejde i krydsfeltet mellem, video, analog/digital fotografi, tekst og lyd. Disse udtryk er grundlaget for de kunstneriske værker, du kommer til at skabe og vise frem på skolen.
Du vil få en faglig oplæring i linjens fire kunstneriske udtryksformer. Oplæringen varetages af faglærere, som giver dig en værktøjskasse. Du bruger dine nye fagligheder enkeltvist eller i fri kombination af; fotografi, lyd, video og tekst.
Vi bruger vores rejser på havet som kunstnerisk metode og drivkraft i udviklingen af de værker, vi skaber på skolen, hvor vi er en del af det kunstneriske miljø.
Vi arbejder størstedelen af et semester på skolen, men tager ofte på små sørejser i vores eget skib. Derudover foretager vi i fællesskab to længere sørejser på 7-10 dage. Her henter vi inspirationen fra havet, øerne, vinden og stjernerne til vores arbejde med midtvejsvisning og afgang. Vi sejler i nærområdet; skærgården omkring Gøteborg, øerne syd for Sjælland og omkring Bornholm.
Under hele semestret har vi fokus på at udvikle dit personlige udtryk.
I løbet af vores semester skaber vi flere udstillinger, herunder større produktioner såsom Midtvejsvisningen og Afgangsudstillingen. Her vil du få mulighed for at skabe og fremvise selvstændig projekter.
På vores sørejser lader vi naturen råde. Vi optager havet, vinden, stjernerne, kysten og alt det fremmede, vi opdager i vores værker. Sørejsens rum bevæger os. Den åbner for indre og ydre samtaler frigjort af tid, sted og bevægelse. I fællesskab drømmer vi om, hvad der gemmer sig bag verdenshavets blå horisonter og griber det i vores værker.
Hver torsdag eftermiddag er der værktøjsfag. I samarbejde med et andet linjefag lærer vi at mestre et konkret værktøj, som kan styrke arbejdet på vores linje. Læs mere om værktøjsfaget her.
På linjen lærer du:
– Sejlads
– Havforståelse
– Fotografi
– Skrivekunst
– Navigation
– Video
– Praktisk sømandskab
– Lydfortælling/podcast
– Skibsfællesskab
– Kunstnerisk skabelse
UnderviserE
Albert Grøndahl
Albert Grøndahl er uddannet billedkunstner med en BA fra FAMU i Prag, Ecole Nationale Supérieure de Photographie i Arles og en MFA ved Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen. Ved siden af sin kunstneriske praksis driver han udstillingsstedet og tidsskriftet Magasin Lotus. Albert står bag bogen A City Behind the Forest (Witty Books, IT, 2021) – en fortælling om miljøet på Aarhus Psykiatrisk Hospital, 1852-2018. Projektet har videreført den offentlige udsmykning Hortus Conclusus, 2022, på Museum Ovartaci, en have som ledes og drives af nuværende og tidligere psykiatribrugere. Projektets research er sket under ophold på Det Danske Institut i Rom og opførelsen støttet af Statens Kunstfond. I 2022 havde Albert soloudstillingen ‘Things Fall Apart; The Centre Cannot Hold’, på Brigade Gallery på Vesterbro.
JOAKIM REFN
Joakim er et vandmenneske, og har det bedst på, ved eller i vandet. Han er for nyligt hjemvendt til Danmark efter en verdensomsejling på fire år i sit røde skib Nerthus. Verden er først og fremmest blå, dækket af hav, og derfor arbejder Joakim med det han kalder blå dannelse i alle former. Uden for skolen er han ekspeditionsleder, skipper og underviser i sejlads til højeste niveau. Som barn lærte han at sejle af sin far og har haft båd siden han var dreng. Joakim er uddannet i filosofi og samfundsvidenskab fra Københavns Universitet og Humboldt Universitet i Berlin. Han har i mange år arbejdet med at skabe de bedste muligheder for den frie forskning i Videnskabsministeriet før han blev skipper på fuld tid.
THOMAS PERSSON
Thomas er en kreativ og alsidig underviser med en baggrund som skuespiller, musiker og iværksætter. Med udgangspunkt i sin uddannelse som Kaospilot og fysisk skuespiller samt kærlighed for humor, bevægelse og musikalitet, arbejder han med at skabe et personligt udtryk og selvstændigt virke gennem kunstneriske processer. Thomas har tidligere turneret i ind- og udland som musiker og tourmanager og er medstifter af teatergruppen Beyond Cringe and Based, der i øjeblikket arbejder på uropførelsen ‘Monkeys Reacting to Magic’ på Aveny-T Teater i 2024.
Tidligere UNDERVISERE & gæsteundervisere
Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere, tidligere har vi bl.a. haft besøg af:
Julie Stokkendal, Charlotte Haslund Christensen, Dicki Lakha, Gry Bagøien, Madeleine Kate McGowan, Sara Troense, Laurits Flensted-Jensen, Andrea Pontoppidan, Frederik Tillitz, Joachim Vædele og Kristian Hansen,, Elena Askløf og Peter Laugesen (Vores Europa), Bjørn Harvig, Jan Bringø Bachmann