fbpx

Kreativ skrivning

15.-21. juli & 22.-28. juli 2024 (uge 29 + uge 30)

udvid din litterære stemme

I 2024 udbyder vi to sommerkurser i kreativ skrivning:  et litterært grundkursus og et skrivekursus med fokus på rejseberetningen. Det er både muligt at tilmelde sig et af kurserne eller dem begge to.

Uge 29: Litterært grundkursus

Hvad er en fortælling? Og hvornår er noget poetisk? Hvad er det, der gør tekster til litteratur – og hvad er god litteratur overhovedet? Når vi taler om litteratur, har vi ofte en tendens til at tale om, hvad den handler om – kærlighed, klasse, død eller klimakrise – og mens de samtaler bestemt er interessante, glemmer vi ofte at spørge, hvordan teksterne når frem til den slags store temaer. På dette kursus går vi back to basics og undersøger nogle af litteraturens mere grundlæggende spørgsmål. Frem for at spørge, hvad teksterne handler om, spørger vi til, hvordan de virker. I fællesskab undersøger vi, hvad der gør en tekst interessant, rørende, provokerende, smuk. Gennem skriveøvelser og tekstnære fælleslæsninger af både vores egne og etablerede forfatteres tekster vil vi skærpe vores egne unikke sensibilitet og formsans, forsøge at forstå andres – og på den måde forhåbentligt blive bedre forfattere hver især.

Hvad kan du forvente?

Du kan forvente en uge, hvor undervisningen kommer til at veksle mellem: oplæg og inspiration fra underviserne; fælles læsning og diskussion af udvalgte litterære tekster; igangsættende skriveøvelser og så selvfølgelig læsning af hinandens tekster. Du vil få mulighed for at teste forskellige skrivetekniske ting af og undersøge din litterære stemme. Sidst på ugen vil vi holde en lille oplæsning for de andre kursister på sommerhøjskolen, hvor vi demonstrerer, hvad vi har arbejdet med i løbet af ugen (her er det selvfølgelig helt frivilligt, om man vil deltage).

Hvem er kurset henvendt til?

Kurset er både henvendt til dig, der er helt ny i litteraturens verden og måske aldrig før har skrevet selv – og til dig, der har lidt mere erfaring med både at læse og skrive egne tekster. Det kan også være, du er mere erfaren, men bare har lyst til at dykke ned i nogle af de mere grundlæggende aspekter af det at læse og skrive. I så fald er du mere end velkommen.

 

Uge 30: At skrive er at rejse

Rejseberetningen er en af de ældste litterære genrer; fortællingen om rejsen er et ældgammelt narrativ, og rejsen er en ældgammel metafor. I dens formaliserede form har rejseberetningen været med til at udvide horisonten for mange, der ellers ikke havde adgang til selv at rejse, den har været en adgang til at opleve fremmede kulturer uden at flytte sig, og for den opdagelsesrejsende til at berette om de utrolige ting, han(!) opdagede på sin vej. Men den bærer derfor også historien om eksotiseringen af det fremmede. Rejseberetningen er ofte forbundet med narrativet om en helt. Den kan tage form som robinsonaden: Mennesket, der ender på en øde ø, og skal overleve ved at undertvinge sig naturen. Eller som science-fiction: Helten rejser ud i det ydre rum for at erobre universet, ofte med fatale følger. Eller vi ser den i den klassiske aktantmodel i formlen hjem-ud-hjem, hvor hovedpersonen drager ud i verden og vender klogere hjem. I dag taler vi om at rejse mere bæredygtigt, måske helt holde op med at rejse, og således bliver rejsen måske mere lokal eller en indre bevægelse, hvor det ikke er nødvendigt fysisk at bevæge sig nogen steder. Der er de mentale rejser via egne eller andres minder. Der er rejsen fra by til land, eller omvendt. Eller rejsen ned gennem ens egne familierødder. I fiktionen er det meste muligt – at rejse tilbage eller frem i tid, at rejse fra sin egen krop og ind i en andens, for at opleve, hvordan verden ser ud og føles derfra.

Hvad kan du forvente?

Du kan forvente en uge, hvor undervisningen kommer til at veksle mellem: oplæg og inspiration fra underviserne; fælles læsning og diskussion af udvalgte litterære tekster; skriveøvelser og så selvfølgelig læsning af hinandens tekster. Undervisningen adskiller sig fra første uges kursus på den måde, at vi i denne uge vil have mere fokus på jeres egne tekster, lidt færre men måske lidt længere skriveøvelser og mere tid til fordybelse. Sidst på ugen vil vi holde en lille oplæsning for de andre elever på sommerhøjskolen, hvor vi demonstrerer, hvad vi har arbejdet med i løbet af ugen (her er det selvfølgelig helt frivilligt, om man vil deltage).

Hvem er kurset henvendt til?

Kurset er for dig, der allerede har lidt eller nogen erfaring med at skrive. Eller for nybegynderen, der har været med på højskolens skrivekursus ugen forinden og har lyst til at lære mere og forbyde sig i et mere specifikt tema.

Forfatterlinjen Vadehavet 2019 Johan Borups Højskole
Forfatterlinjen Vadehavet 2019 Johan Borups Højskole

UNDERVISEre

Underviserne er Andrea Fjordside Pontoppidan, Gustav Strange og Dina Charlotte Damgaard Bodé.

Andrea Fjordside Pontoppidan (f. 1990), som er uddannet litterat fra Københavns Universitet og har gået på den svenske forfatterskole Biskops Arnö. Hun arbejder som forfatter, kritiker, redaktør og skribent. Hun har skrevet digtsamlingen Kartoffeløje, der er udkommet på forlaget Ovbidat i 2022, og har tidligere undervist på Testrup Højskole i kreativ skrivning og litteratur. Hun er til daglig anmelder hos Atlas Magasin og litteraturmagasinet Standart samt redaktør hos mikroforlaget Laboratoriet for Æstetik og Økologi.

Gustav Valdemar Strange (f. 1992) er uddannet litterat fra Københavns Universitet og har gået på Forfatterskolen i København. Han arbejder som forfatter, oversætter og som redaktør hos mikroforlaget Tredje september. Han har tidligere bl.a. undervist i kreativ skrivning som huskunstner ved Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne. Hans egne tekster er bl.a. publiceret i tidskrifterne Hvermandag og Sorg og samfund, og for tiden arbejder han på at færdiggøre et romanmanuskript.

Dina Charlotte Damgaard Bodé (f. 1996) er forfatter, underviser, musiker og studerende ved Københavns Universitet. I 2022 debuterede hun med digtsamlingen hud så blød  på Asger Schnacks Forlag, og hun har også været gæsteunderviser på Johan Borups Højskoles Forfatterlinje.

Andrea Fjordside Pontoppidan
Gustav Strange
Dina Charlotte Damgaard Bodé forfatter underviser kreativ skrivning

sommer på johan borups

Brug en uge af din sommer på at skabe, synge, danse, bevæge dig og skrive; oplev – eller genoplev – højskolelivet midt i København, når vi igen holder sommerhøjskole i slutningen af juli. Vælg mellem linjerne:

ARKITEKTUR & KUNST (UGE 29) – GRAFIK & MALING (UGE 29) – KERAMIK (UGE 29 & 30) – KREATIV SKRIVNING (UGE 29 & 30) – ARKITEKTUR (UGE 30) – URBAN SPORT (UGE 30) – DET LEVENDE BORD (UGE 30)

… som du fordyber dig i det meste af ugen. Uden for linjeundervisningen er der selvfølgelig også højskolesang, forskellige sportstilbud, musikalske indslag, inspirerende oplæg, vidunderlig mad og mulighed for at møde en masse skønne mennesker.

Mandag til fredag er der morgenmad fra 8.15, morgensamling kl. 9, undervisning på linjerne 9.30-12.30 + 13.30-15.30 og fælles aktiviteter om eftermiddagen og aftenen indtil kl. 22.  Lørdag fremviser vi for hinanden, venner og familie, hvad vi har arbejdet på i løbet af ugen, og om aftenen er der festmiddag! Søndag spiser vi brunch, evaluerer og siger på gensyn. Vores kvalitetskøkken serverer alle måltiderne, spændende og sund mad fra hele verden.

Sommerhøjskolen 2024 finder sted 15.-21. juli og 22.-28. juli på og omkring Johan Borups Højskole. Det er muligt at melde sig til en af ugerne eller begge to, hvis du gerne vil prøve flere af kurserne. Læs mere her. 

Tilmelding uge 29

Tilmelding uge 30

praktisk info

Det koster 3.800 kroner at deltage på sommerhøjskolen – og er du studerende, får du 500 kroner i rabat.

Gamle elever på lange kurser kan deltage i sommerhøjskolen for 2.800 kroner.

Vi har desværre ingen sengepladser på højskolen, så du må sove hjemme eller finde anden sovemulighed, hvis du ikke er fra København og omegn. Du kan finde billig overnatning hos enten Danhostel Copenhagen eller Downtown Hostel, der begge ligger få minutters gang fra højskolen.

Når du har tilmeldt dig, sender vi dig en bekræftelse på at du er optaget på kurset. Herefter modtager du en FI-kode, som du betaler gennem din netbank.
Ved framelding senest en måned før kursusstart returneres kursusgebyret fratrukket 500 kr. i administrationsgebyr. Det samlede kursusgebyr returneres med 50% ved framelding mindst 14 dage før kursusstart. Ved framelding mindre end 14 dage før kursusstart eller udeblivelse fra kurset returneres kursusgebyret ikke.

Det er muligt via Europæiske Rejseforsikring at tegne en afbestillingsforsikring. Du skal være fyldt 18 år for at kunne deltage i kurserne.

Tilmelding uge 29

Tilmelding uge 30

Højskolesangbogen Johan Borups Højskole
Det Levende Bord - Valgfag