Valgfag

My Own Boss, Livsfilosofi, Det Levende Bord, Urban Sport, Tænketanken, Sammenspil, Tegning

valgfag johan borups højskole

om valgfag

Udover dit linjefag har du også et valgfag. Valgfaget skifter halvvejs på semestret. Herunder kan du læse om de forskellige valgfag. Når du starter bliver du introduceret til hvert enkelt af fagene, og ønsker hvilket valgfag du vil følge.

 

 

MY own boss

underviser: Anika Lori

My Own Boss er skabt af kunstner og kulturformidler Anika Lori. Hun fik ideen til faget, fordi hun selv tydeligt husker, hvordan det var at være ung og forvirret, og ikke ane hvad verden havde at byde på, samt hvilken plads på hylden, hun selv skulle besidde.

Hver uge tager eleverne ud og besøger forskellige individer – både dem, der er gået skolevejen, men også de autodidakte – de selvlærte, eller dem som på anden vis har nået deres personlige mål og skabt deres egen vej. Disse inspirerende møder munder i en blog samt et magasin, hvor eleverne skiftevis påtager sig rollen som enten journalist, fotograf eller artdirector, guidet af mamaboss Anika. Bloggen afspejler, at vi er en nordisk højskole og indlæggene er derfor skrevet på enten norsk, svensk eller dansk. Dette er en unik mulighed for at kickstarte, at eleverne er deres egne bosser og startskuddet til at blive det i den virkelige verden.

My Own Boss har deres helt egen blog, hvor man får et indblik i, hvilke mennesker de besøger. Find den lige her.

my own boss valgfag johan borups højskole

Livsfilosofi

UNDERVISER: JAKOB TVEDE

Har du set afslutningen på Inception mere end 5 gange og har du fået topkarakter i dagdrømmeri? Eller undrer du dig bare over småting, såsom hvad skal jeg med mit liv? hvorfor har nogle meget, når mange har lidt? eller hvad ligger der bag ordene, vi normalt tager for givet, fx magt, frihed og kærlighed? SÅ er livsfilosofi valgfaget for dig!

På livsfilosofi skal vi diskutere de store spørgsmål, vi skal læse filosofiske tekster, se film, der vrider hjernen, tænke gennem musik og opspore de filosofiske elementer i vores egen hverdag. Men mest af alt skal vi tvivle sammen; for ingen af os kender svarene, men sammen kan vi blive meget bedre til at stille spørgsmålene. Og så skal vi selvfølgelig lave en samtale-salon, hvor vi iført antikke togaer kan irritere resten af skolen med vores spørgelyst: “det er sjovt, du siger det, for ved du egentlig hvad Sokrates sagde om netop den sag… ?”.

vValgfag johan borups højskole 2

DET LEVENDE BORD

UNDERVISER: FRank piasecki poulsen

Det Levende Bord et et valgfag på på Johan Borups Højskole der handler om mad, bæredygtighed og værtsskab. Hvert semester kulminerer faget i en middag med flere retter mad og gode vine til. Middagen er et symposion med taler om bæredygtighed.

Gæsterne der inviteres til middagen, er folk der på forskellige måder er interessenter i forhold til økologi og bæredygtigthed. Tanken er at gæsterne her kan møde hinanden og tale i hyggelige og uformelle rammer og på den måde styrke hinanden i kampen for et mere bæredygtigt Danmark.

Skolens elever er værter og det er altså ikke dem talerne er til, da de ikke sidder ved bordet men står i køkkenet, er tjenere osv. Talerne er henvendt til alle de gode kræfter der har den grønne dagsorden til fælles. Man kunne sige at talerne  er “preaching for the choir”. Men det er der brug for. Vi har brug for at rotte os sammen, sådan at vi kan få skubbet dagsordenen i den rigtige retning.

Højskolens fine festsal, hvor middagen foregår, har en lang historie. I 30erne blev der holdt anti-fascistiske foredrag. En del af de der senere skabte modstandsbevægelsen, mødte hinanden på skolen – på tværs af klasseskel. På samme måde ønsker vi at vores skole, i dag, kan være et samlingspunkt og mødested for dem der vil være med til at sikre vores planets fremtid.

Skolens elever laver selv maden til middagen. De har de sidste måneder diskuteret økologi, spisevaner og landbrugspolitik. De har været på Amager Fælled og sanke urter, dyrket østershatte og krydderurter på skolen og ud fra det sammensat menuen. Og så har de været til vinsmagning for at finde de rette vine til de enkelte retter. Alt sammen for at skabe en lækker oplevelse for gæsterne.

URBAN SPORT

underviser: Nanna leegaard kruse

På valgfaget Urban Sport undervises du både praktisk i sport og du får teoretisk undervisning i hvad der rør sig inden for sporten i øjeblikket, du møder professionelle sportsudøvere og andre interessante personligheder som har en holdning til sport. Det er vigtigt at nævne at alt praktisk undervisning er niveauintegreret, så alle kan deltage på holdet.

Når vi træner bruger vi byens rum som vores træningsplads. Om sommeren træner vi for det meste ude, mens vi i vinterperioden ofte går indendørs. Vi laver styrketræning, løbetræning, sejler kajak, kører på MTB, klatre, spiller streetbold, danser, dyrker crossfit – kort sagt, vi dyrker al den sport man kan lave i byen. Udover den fysiske træning, går vi også mere teoretisk og samfundsrelateret til værks. Vi ser måske på hvad der sker med fysiologisk i kroppen når man træner. Vi har også haft oplæg om sport og aktivisme, hvor vi har undersøgt hvordan sport kan bruges som redskab til at rykke skel mellem mennesker, skabe forsoning osv. Vi har haft besøg af Lærke Hein, iværksætter og founder af Right To Movement, Palæstina Marton og Zanzi Half, hørt om hendes projekter og om hendes visioner.

Tænketanken

underviser: jakob tvede

Et praktisk politisk fag, hvor vi helt konkret ser på vores muligheder for at påvirke samfundet og leve vores liv anderledes end det forventes af os. Vi skal sætte spørgsmålstegn til samfundets indretning – fx hvorfor arbejder vi? hvorfor bor vi som vi gør? hvorfor stemmer vi? – og turde at opstille radikale alternativer, som vi eksperimenterer med at efterleve. Tænketanken er med andre ord et fag, der insisterer på, at aktivisme er andet og mere end at købe økologisk i sit supermarked og betale årskontingent til Dyrenes Beskyttelse.

Sammen skal vi opbygge en organisation, en tænketank, hvor tænkning og handling kan smelte sammen. Vi skal lave manifest og sørge for, vi bliver hørt. Hvad emnet og indholdet af tænketanken skal være, er det jer, eleverne, der bestemmer. Det afgørende er, at genopdage hvad vi i fællesskab kan udrette i individualismens tidsalder.

Valgfag Johan Borups

Sammenspil

underviser: Lone Selmer

Sammenspil handler om fællesskabet og om, hvordan man spiller sammen i et band. Det, der får et band til at swinge er, når resultatet af de fælles anstrengelser bliver større end summen af de individuelle bidrag. Du vil udvikle dig og blive bedre på dit instrument eller din stemme, og man lærer noget om hvordan det hele kommer til at hænge rigtigt sammen i et intensivt holdarbejde. Repertoiret henter vi fra forskellige perioder af den vidtforgrenede rytmiske genre, de store klassikere og de nyeste hits, og bandet er traditionelt på scenen, når vi holder større arrangementer på skolen. Sammenspil-faget er bevidstgørende og diskuterende i forhold til deltagelse både i skolens lille verden og samfundets store verden.

Sammenspil Johan Borups Højskole

tegning

underviser: carl krull

Tegneundervisning fokuserer på arbejdet og udviklingen af egne tegninger og ens eget udtryk. Det er underordnet hvor dygtig man på forhånd er eller man føler man er til at tegne. Alle kan lære at tegne. Og når man lærer at tegne, bliver man bedre til at se. At tegne er at se.

I undervisningen berører vi forskellige discipliner inden for tegningens univers. Vi vil arbejde med croquis-tegning, selvportræt, linoleumssnit og forsøge vi vil arbejde med forskellige formater og redskaber, som f.eks. blyant, blæk, kridt, kul og vandfarver.

Alle får tildelt en skitsebog som bliver fyldt med tegninger under forløbet. Vi går jævnligt på ekskursion til f.eks. museer for at tegne.