Journalist

Udfordringer, muligheder og perspektiver + studierejse til Amsterdam

Journalistlinjen Johan Borups Højskole

Om journalistlinjen

På journalistlinjen betragter vi journalistik ud fra den bredest mulige definition. Det er både en proces og et produkt. Det er håndværk, og det er kunst. Det er samfundsforhold, samfundsanalyse og samfundskritik – og det er konstruktivt, aktivistisk og horisontudvidende. Og så drejer det sig i høj grad om, hvordan de forskellige interesser i det omgivende samfund spiller sammen – og både med og mod hinanden.

Vi vil udforske alle afkroge af journalistikkens væsen – og alle journalistikkens udtryksformer fra det skrevne over det auditive til det visuelle. Vi vil arbejde med forskellige forløb, der dels vil tage udgangspunkt i det praktiske håndværk, dels i mediernes placering og ageren vis-a-vis deres samfund. Vi vil gå helt hen til kanten af journalistikken – dér, hvor den bliver til fake news, og dér, hvor den støder på andre og mere litterære genrer. Vi vil bl.a. beskæftige os med reportagen, portrættet, dokumentarismen, nyhedsjournalistikken, de etiske overvejelser og det journalistiske manifest.

 

“På journalistlinjen betragter vi journalistik ud fra den bredest mulige definition. Det er både en proces og et produkt. Det er håndværk, og det er kunst.”

AMSTERDAM – STUDIEREJSE

Vi tager til Amsterdam for at fordybe os i den aktivistiske, konstruktive journalistik – den, der peger frem og anviser løsninger. Vi skal blandt andet møde ildsjælene på The Correspondent, der har som erklæret mål at skabe en bevægelse for en radikal anden måde at lave nyhedsjournalistik på.

correspondent-studierejse-amsterdam

Du vil i løbet af enten et halvt eller helt år få et 360 graders perspektiv på det journalistiske håndværk med masser af praktiske øvelser, samt på mediernes vilkår – udfordringer, muligheder og perspektiver – historisk set og i vores samtid. Det vil være muligt at trække på undervisernes ekspertise og erfaring i forbindelse med ansøgninger til videregående uddannelser i form af rådgivning og sparring. Så hvis du vil søge ind på et journaliststudium, får du ikke en bedre forberedelse.

Blikket ud

Linjen vil indeholde ture ud af huset til DR Byen, Borgen, Københavns Rådhus, store og små mediehuse, journalistiske ildsjæle, forfattere m.fl. Kapaciteter vil komme ind og fortælle om deres liv og virke. Vi vil bruge tid i vores biograf på de mange fantastiske programmer og film, der er lavet om, og med, journalistik.

blikketUd-borgen-johan-borups-hojskole

UNDERVISERE

Den daglige undervisning står Simon og Freia for.

Simon Kratholm Ankjærgaard

Simon er journalist, forfatter, moderator og historiker med over 25 års erfaring indenfor journalistikken – i flere forskellige funktioner og på flere forskellige medier. Han har undervist i journalistik på Johan Borups Højskole siden august 2015. Han arbejder som freelancejournalist ved siden af undervisningen og har skrevet tre bøger.

Freia Dam

Freia er journalist, podcaster og foredragsholder. Hun har været vidt omkring i det journalistiske terræn, og har trykket på tasterne i alt fra Alt for Damerne til Radio24syv. Hun arbejder desuden også som tekstforfatter og oversætter i private virksomheder.

 

Freia-Dam-Johan-Borups-Hojskole
Freia Dam
simon ankjærgaard johan borups højskole
Simon Kratholm Ankjærgaard

GÆSTEUNDERVISERE

Du kommer også til at møde en række spændende gæsteundervisere. Tidligere har vi haft besøg af: